Az Új Évben is felmerülhet sokakban a kérdés, hogy vajon hogyan alakulnak idén a lakásárak? Érdemes-e még befektetni? Drágulni fognak? Esetleg kismértékű visszaesés várható az ingatlanpiacon? Mi történik az új, és a használt ingatlanokkal akkor, ha a kedvezményes áfát kivezetik? Mennyiben befolyásolja majd ez az eladás-bérlés tarifáját? Cikkünkben arra keressük a választ, hogy milyen változások, intézkedések várhatóak, mire kell különös figyelmet fordítanunk 2019-ben?

2015-ben került megszavazásra, hogy az addigi 27%-os áfa mérséklődjön 5%-ra az új lakások esetében. Ezzel próbálták élénkíteni a lakásépítéseket. Azonban ezt a kedvezményt 2019. december 31-e után nem hosszabbítják meg.

Sokakat foglalkoztat a dolog, hogy ezzel együtt, mi várható 2020-ban? Lehet-e tervezni? Van-e biztos álláspont? A kérdés az, hogy az új lakások árait milyen mértékben befolyásolja a kedvezmény eltörlése? Vegyünk példának egy 30 milliós lakás esetét, aminek az áfája 2020 januárjától 1,5 millióról 8,1 millióra szökken fel. Annyi biztos, hogy az árakban, ha nem is egyöntetűen, de valamennyire meg fog látszódni ez a fajta módosulás.

A fejlesztők látnak némi pozitívumot is az elhatározásban: a szakértők azt vallják, hogy a bizonytalanság kiszámíthatósággal fog vegyülni, ami az üzleti tervezésben nagy előnnyel is járhat.

Az áfakedvezmény megszűnése miatt úgy vélik néhányan, hogy várnak még az ingatlan értékesítésével, hiszen többet is elkérhetnek majd érte egy év múlva. Számos szakértő szerint pedig az áfa emelkedésének egyik következménye az lesz, hogy az új lakások száma a harmadára, negyedére is csökkenhet 2020-tól. Hogy kinek lesz igaza? Az idő fogja eldönteni.

E témakört illetően az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége is megannyi javaslatot tett: azon az állásponton vannak, hogy célszerű lenne különbséget tenni a befektetési célra megvásárolt ingatlanok, valamint a saját célú lakásvásárlások között. Előterjesztéseikben szerepel az is, hogy a fiatal házasok lakhatását is segíteni kellene kedvezményekkel, kis alapterületű lakások építésével. A lakóparkok piaca is módosulhat ezáltal, hiszen a családosok minimum a 70-80 négyzetméter területű ingatlanokat keresik, ebből következhet az, hogy vidéken, illetve a belvárosban is megnövekedhet a 8-10 lakásos projektek száma.

A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint jelenleg több mint 22.000 ingatlan áll fejlesztés, tervezés alatt a fővárosban. Mindenképpen előre érdemes tájékozódni, hiszen, ha 2019 utolsó negyedévére becslik a lakás átadását, akkor figyelni kell arra, hogy az áfa módosulása miatt, hogyan alakul majd a vételár.

Az azonban vitathatatlan, hogy a főváros még mindig toronymagasan vezeti akár a lakásárakat tekintve, akár az új építésű ingatlanok számát nézve. Fontos tudni, hogy Budapesten az V. kerületben a legdrágábbak a lakások, de sajnos nagymértékű emelkedés figyelhető meg az agglomerációban is. Az utóbbi időben felzárkóztak szinte teljesen a megyeszékhelyek, nagyobb városok ingatlanárai is.

Hogy emelkedik-e még, vagy hosszútávon várható-e végre stagnálás? Azt senki nem tudja előre megjósolni. Mindenesetre, amíg ilyen nagy a kereslet-kínálat együttese, addig sok változásra nem kell számítanunk.

2019-ben a további drágulás mértéke nagy valószínűséggel 10% alá mehet a panel- és a téglalakások esetében. Az új lakásokat tekintve – az ingatlanszakértők véleménye szerint – 2019 első felében is 10% feletti lesz az éves áremelkedés.

2012-ben, az ingatlanpiaci mélyponton „csak” 86 ezer lakás kelt el, míg ez a tavalyi évben 154 ezer volt. Szakemberek azt vélik, hogy idén ez a szám 160 ezret is meghaladhatja. A bérleti díjak körülbelül ugyanazt az értéket fogják hozni, mint 2018-ban, ami annak köszönhető, hogy már tavaly is eléggé elszálltak az albérletárak a bérekhez viszonyítva.

2018-ban a vásárlók majdnem 5%-a külföldi személy volt, a legtöbben román, kínai, valamint német állampolgárok voltak. Túl sok változást 2019 nem fog hozni ezen a téren, a szakértők idén is számos külföldi vásárlót jósolnak.

Ez az év is izgalmas változásokat tartogat számunkra, ahol az ingatlanárak emelkedésének üteme némiképp lassulhat, de stagnálásról még mindig korai beszélni.

 

 

Szeretnéd felújítani vagy eladni ingatlanodat?

Vagy éppen vásárolnál?

Szeretnéd kihasználni a kedvező ingatlanpiaci helyzetet és elérni akár 30%-os extra hasznot ingatlanbefektetés által?

Esetleg üzlethelyiséggel kapcsoladban keresnél minket?

Kattints az alábbi gombra és munkatársaink készségesenek segítenek neked:

 

 

Olvass nagyon hasznos és érdekes információkat, híreket a közösségi média oldalainkon is! Kövess minket Facebookon és Instagram oldalunkon is, hogy ne maradj le a naponta frissülő érdekességeinkről!

 

 

Képek forrása: madarassy-legal.com, i2.au.reastatic.net, casamona.com, quickenloans.com/blog