A felszínen a bérbeadó feladatköre elég egyszerűnek tűnik. Találsz egy vagy több bérlőt, és vársz minden hónap meghatározott napjáig a bérleti díj kifizetésére. A bérleti idő lejártakor megismétled a folyamatot, majd újra elindítod azt. Akik birtokolják a bérleti ingatlanokat, tudják, hogy ez azért kicsit többről szól.

A bérlőid akármikor felkereshetnek téged, a nap majdnem minden órájában. Általában teljesen váratlanul telefonálnak, és időről-időre felbukkanhatnak a bérlőkkel kapcsolatos problémák. A legtöbb esetben kiküszöbölheted ezeket a kérdéseket, ha több időt szánsz a kommunikációra, ha az ingatlanod bérbe szeretnéd adni.

Mindig válaszolj minden kérdésre, hiszen ez a lehető legjobb dolog, amit tehetsz az ingatlanod számára. Nem elég csak egy bérlőt keresned, meg kell győződnöd arról, hogy a megfelelő személynek adod oda a lakásod kulcsait. Ne írj alá semmit, amíg meg nem vizsgálod a következő öt fontos elemet.

 

1.) Kaució. Függetlenül attól, hogy mennyi időbe telt, hogy megtaláld a bérlőidet, mindig megkönnyebbülsz majd, amint valaki elkötelezi magát a bérletben. A következő lépés az elkötelezettség után, ha aláírják a bérleti szerződést és ezzel együttesen elfogadják a kaució összegét.

A legtöbb bérlő megérti, hogy a bérlés megkezdésekor 2 havi kauciót kell átutalniuk. Ha nem tudják letenni az összeget, keress más bérlőket, mert ha fontos neked az ingatlanod, nem érdemes kockáztatnod.

2.) Hivatalos okiratok. A bérbeadók kérhetnek néhány olyan fontos, hivatalos okmányt a bérlőktől, amik igazolják a fizetőképességüket, munkahelyüket, a jövedelmüket, valamint a jelenlegi lakhatásukról szóló információkat.

Rendelkezniük kell néhány referenciával, beleértve a mostani albérletüket is. A bérlők minden hivatalos iratot átadnak, ha valóban az ingatlanra vágynak. Lépj kapcsolatba az aktuális és korábbi tulajdonosokkal, majd győződj meg róla, hogy becsületes bérlők-e, hogy minden hónapban a megfelelő időben fizettek-e.

 

3.) A bérbeadás felülvizsgálata. Csak azért, mert elküldted a leendő bérlődnek a bérleti szerződés másolatát, nem jelenti azt, hogy el is olvasták azt. Ahogy közelebb lépsz az elkötelezettséghez, meg kell ismételned a bérbeadás fontos részeit. Ha biztos vagy abban, hogy nincsenek háziállatok, vagy nem dohányoznak, valamint fizetőképesek is, akkor hangsúlyoznod kell a szerződésben leírtakat, azok megszegésének következményeit.

Szintén tekintsd át a bérletre vonatkozó parkolási, raktározási- és lakóhellyel kapcsolatos elemeket. Vedd át velük, hogy milyen szankció várható, ha a bérleti díj kifizetése késve történik, illetve milyen gyorsan zajlik a kilakoltatás, ha a kifizetéseket nem kapod meg időben.

 

4.) Lakás állapotának dokumentálása. Most ott tartasz, hogy mindenki mindent aláírt és a biztonsági ellenőrzést is elvégezted. Mielőtt átadnád a kulcsokat, dokumentáld a lakás állapotát fényképekkel. Egy év múlva lehet, hogy nem azt a látványt fogod visszakapni, ezért már most jobb megelőzni a bajt. Kiköltözéskor előveheted a bérbeadás napján készült fotókat, megmutathatod a bérlőidnek, hogy milyen állapotban voltak a bútorok, a háztartási eszközök, a falak. Ezzel kikerülheted az esetleges vitákat.

A legmegfelelőbb módja annak, hogy elkerüld a potenciális problémákat, ha mindent részletesen dokumentálsz, amikor beköltöznek az új lakók. Minden szobában készíts képeket, vagy még jobb, ha videót. Küldd el nyugodtan a bérlőidnek e-mailben, hogy legyen egy másolat is. Ez bizonyítékként szolgál, és könnyen rendezheted a jövőben felmerülő sérüléseket, károkat.

5.) Hozz létre külön bankszámlát. Fontos tudnod, hogy a bérleti díjak az üzleti vállalkozásodat futtatják. Ez azt jelenti, hogy célszerű külön számlát nyitni a kauciónak, még a bérbeadás előtt.

Egyrészt ez sokkal könnyebbé teszi az életedet, illetve elkerülöd az illegális lakáskiadást is. A törvény szerint – amennyiben kár nem keletkezett az ingatlanodban – vissza kell térítened az összeget a kiköltözéskor. Külön számlára kérd a bérleti díjak elutalását is, hogy visszakereshető, egyértelmű, valamint törvényileg is tiszta legyen a lakásod kiadása.

Soha ne kapkodd el a megfelelő döntést egy bérlővel kapcsolatban. Mielőtt elköteleznéd magad, vedd számításba a fenti öt fontos tényezőt!

 

 

Szeretnéd felújítani vagy eladni ingatlanodat?

Vagy éppen vásárolnál?

Szeretnéd kihasználni a kedvező ingatlanpiaci helyzetet és elérni akár 30%-os extra hasznot ingatlanbefektetés által?

Esetleg üzlethelyiséggel kapcsoladban keresnél minket?

Kattints az alábbi gombra és munkatársaink készségesenek segítenek neked:

 

 

Új információkért és érdekes tudnivalókért látogass el Facebook és Instagram oldalunkra is, hiszen nap mint nap frissítjük a híreinket a közösségi oldalainkon is.

 

Képek forrása: ca.res.keymedia.com, squarecapital.co.in, wp.zillowstatic.com, sunpacificmortgage.com