Kihez illik és kinek ajánljuk ezt a stílusirányzatot? Nos, minden olyan személynek, aki nem tudna egy katalógusszerű otthonban élni. Aki szereti a „csináld magad” ötleteket, mindemellett kreatív, és valamilyen módon rajong a különleges, egyedi megoldásokért.

Cikkünkben mutatunk néhány olyan tippet, tanácsot, amelyet megfogadva – így az ősz tájékán – teljesen átvarázsolható a lakás. Vágjunk is bele!

Maga a vintage (ejtsd vintidzs) szó évjáratot, bortermést jelent, hiszen a kifejezést a borászatban használták. Mára már ez a fogalom kissé kitágult, de alapvetően az 1920-as és az 1970-es évek közötti időszak lakberendezési-, és ruházkodási stílusát értjük.  Napjainkban igen felkapott és népszerű ez a fajta kialakítás, a jelentésbeli határok is teljesen elmosódtak.

Ez a stílus akkor érvényesül igazán a lakásunkban, ha sugárzik belőle az életszeretet. Célszerű sok természetes anyagot felhasználni, növényekkel díszíteni, hiszen ez egyfajta meghitt hangulatot kölcsönöz. Érdemes törekedni az egyszínűségre, a hasonló színek egymásra hangolására, csak így lehet elérni a kifinomult ízlést.

Központi szerepet a meleg színű fák, a kosarak, cserepek felhasználása kapjon. A falon akvarellek, régi fotók, fényképek, rajzok, grafikák is helyet kaphatnak, de akár – ha rajongója vagy – a távol-keleti festmények is jól mutathatnak.

A lakberendezésben már nem zavaró, nem kínos, ha saját magunk állunk neki bizonyos tárgyak megvalósításának. A használt, múltidéző, régies tárgyak felújítása, újrafelhasználása otthonunkban igen sikkes! A régi lakberendezési eszközök elhelyezése a lakásban eklektikus és stílusos környezetet idéz elő. Ezzel a módszerrel könnyedén létrehozható a különleges, egyedi átalakítás, tervezés, lakberendezés.

A modern környezetteremtés fontos alappillére, hogy olyan régiségeket csempésszünk bele a lakásba, amelyek időtállóak és nem utolsósorban jól is néznek ki. Érdemes egy-két klasszikus darabot is átalakítani, ha úgy érezzük, van benne némi fantázia.

Mindenekelőtt talán a legfontosabb szempont az, hogy a modernkor, és a vintage stílusjegyek között harmóniát teremtsünk. Elengedhetetlen a megfelelő egyensúly megtartása, hiszen csak így kerülhetjük el a mesterkélt, direkt hatást.

Az új bútorok, használati eszközök régies hatása érdekében a szakemberek sokszor úgynevezett visszakoptatást, valamint átfestést alkalmaznak. Ez a divatos kopottas trend romantikus és egyben nosztalgikus impulzust is kölcsönöz a helyiségeknek.

Egy-egy lomtalanításnál, vagy régi bútorok böngészésekor – de akár egy nagyszülőknél tett látogatás alkalmával is felfedezhetsz olyan értékes, régi bútordarabokat, amelyek újragondolva, felújítva, átfestve különleges példányai lehetnek a nappalidnak, hálódnak.

Ha tetszik ez a stílus, szükséged lesz a fantáziádra és a kiapadhatatlan kreatív készségedre is. Ezek nélkül igen nehéz dolgod lesz egy átalakításnál, átfestésnél. Sokszor nem is ezek kapcsán ütközik bele az ember nehézségekbe, hanem már a legelején elakad, mert nem látja meg a lehetőségeket bizonyos daraboknál. Ez talán a legnehezebb feladat, hogy felismerd, mit és hogyan tudsz kihozni az eszközökből.

Merj elrugaszkodni, kísérletezni. Nem tudhatod, hogy egy bevillant ötlet milyen jól mutat a valóságban is. Ne hagyd ezeket elveszni, járj régiségboltokba, bolhapiacra, kutakodj a neten régi, használt bútorok után, és tervezz bátran!

Ha megtaláltad a megfelelő ütött-kopott használati tárgyat, lehet az komód, polcos szekrény, ágytámla, lámpa, esernyőtartó, egy régi asztal, vagy csak egy cipőállvány – már a kezdeti nehézséget le is küzdötted. Megannyi „csináld magad” videóval találkozhatsz az interneten, neked csak nézelődnöd kell és kiválasztani a számodra leginkább tetszőt – na és persze megvalósíthatót.

Egy idő után belejössz, hiszen ez a képesség fejleszthető: a képzelőerőd megnő, a kreativitásod nem tűr határokat, egyszer csak pedig azon kapod magad, hogy újabb- és újabb bútorok kelnek életre a kezeid alatt.

A legnagyszerűbb az egészben mégis az, hogy a régi tárgyi elemek új szerepet is betölthetnek. A vintage egyik jellemzője még, hogy a felújított eszközök, tárgyak új funkciót kaphatnak: éjjeliszekrény lehet néhány átfestett bőröndből, régi képkeretből pedig ékszertartó.

A vintage stílussal könnyedén elmondhatsz magadról bármit: a nyitottságod megmutatkozik az új dolgok iránt, a kreativitásod megvillan egy-egy tárgy láttán, továbbá az egész otthonod a jó ízlésedről árulkodik. Vágj bele, légy kreatív és bátran kísérletezz!

 

 

Szeretnéd felújítani vagy eladni ingatlanodat?

Vagy éppen vásárolnál?

Szeretnéd kihasználni a kedvező ingatlanpiaci helyzetet és elérni akár 30%-os extra hasznot ingatlanbefektetés által?

Esetleg üzlethelyiséggel kapcsoladban keresnél minket?

Kattints az alábbi gombra és munkatársaink készségesenek segítenek neked:

 

 

Új információkért és érdekes tudnivalókért látogass el Facebook és Instagram oldalunkra is, hiszen nap mint nap frissítjük a híreinket a közösségi oldalainkon is.

 

Képek forrása: otthonazeletedben.hu, vintagenekem.hu, pinterest.com, furniturezz.com