Ha régóta vagy az ingatlan pályán, vegyél egy nagy levegőt, szánj egy percet arra, hogy visszaemlékezz arra az időre, amikor belevágtál.

Jó esély van arra, hogy néhány döntésedet most, pár évvel később meglehetősen nevetségesnek tartasz. Minden napod, az üzleti életben egyfajta tanulási élmény. Mindenki hibázik, de a jó befektető kétszer nem követi el ugyanazt a hibát. A megszerzett tudást kell cselekvésbe építened és törekedned arra, hogy használd is a gyakorlatban.

Mindig jobb, valamint jóval olcsóbb is mások hibáiból, tévedéseiből tanulni. Az önsajnálat semmilyen esetben sem célravezető, így ha kudarc ér, próbáld levonni a tanulságokat belőle. Függetlenül attól, hogy új vagy a pályán, vagy tapasztalt ingatlanberuházó, mindig lesz valami, amit megtanulhatsz. Bemutatunk most cikkünkben öt olyan értékes leckét, amelyeket minden befektetőnek célszerű követnie.

 

1.) Hallgasd meg mások tanácsát (de nem kell feltétlenül megfogadnod őket). Úgy érzed, hogy mindenkinek van valamilyen véleménye az ingatlanpiacról, az árakról, a lakásokról? Abban a pillanatban, amikor megtudják, hogy ingatlanbefektető vagy, egyből elárasztanak a különböző álláspontok és stratégiák, hogy hogyan kellene helyesen befektetni a pénzed? Nem szükséges vakon elutasítanod ezeket a véleményeket, tényleg csak egy percet kell rájuk szánnod és végighallgatnod őket.

Soha nem tudhatod, mikor fog valaki előrukkolni egy olyan ötlettel, amely majd új utakra visz és inspirálódhatsz belőle. Ez nem azt jelenti, hogy nem szabad személyes meggyőződéssel rendelkezned a témáról, de minél több információt engedsz be, annál könnyebb lesz a jövőben kellően megfontolt, jó döntéseket hoznod.  Ezek idővel hozzásegítenek kiválasztani a vállalkozásod számára legmegfelelőbb szisztémát.

 

2.) Számolj némi kockázattal. Minden, amit az üzleti életben és az életben teszel, valamilyen kockázatot hordoz magában. Az, hogy minden reggel autóba ülsz, nem feltétlenül tűnik veszélyesnek, de ha belegondolsz ez a cselekedeted is jár egy árnyalatnyi rizikóval. Az ingatlanpiacon tudnod kell, hogy mikor kell kockáztatnod és mikor jobb, ha elállsz egy üzlet megkötésétől. Minden üzlet, amelyben részt veszel, kockázattal jár.

Ha van egy irány, amit jónak vélsz és készítettél üzleti tervet róla, ragadd meg a pillanatot és vidd véghez, még akkor is, ha esetleg később valami oknál fogva belebuksz. Nézd meg a megkötni kívánt ügyletet minden lehetséges szögből, és ha a negatív észrevételek lassan meghaladják a pozitív értékeket – akkor jobb, ha meghátrálsz. Nem kell átgondolatlan lépéseket tenned, de amikor egy lehetőség felbukkan, akkor készen kell állnod számításba venni a felmerülő kockázatokat.

3.) Légy kész a változásra. Nem lehet tudni, hogy a mostani munkahelyed, pozíciód hogyan változik egy év múlva. Az idő ingoványos talajra sodorhat, még akkor is, ha felkészült vagy és minden eshetőséggel számolsz. A változás életünk egyik területén sem könnyű, de az üzleti életben segíthet akár a vállalkozásod megmentésében, felfuttatásában is.

Célszerű egy marketing tervet készítened, pénzügyi kimutatásokkal. Kipróbálhatsz új eszközöket, új üzleti partnerekkel dolgozhatsz együtt, vagy új ingatlanszerződést is írhatsz. Egy esetleges mélyponton törekedned kell arra, hogy gyors, jól átgondolt intézkedéseket hozz meg, amelyek elmozdíthatnak a csőd széléről.

 

4.) Maradj a racionalitás talaján. Az ingatlanpiacon egy-egy befektető naponta több tucat döntést hoz. A nagy teher könnyebbé tételéhez, a megfelelő kikapcsolódáshoz, továbbá a pihentető éjszakai alvás eléréséhez olyan társat kell találnod, akiben megbízol, szívesen megosztod vele a terveidet, céljaidat.

Ez a személy lehet egy megbízható mentor, akire felnézel, vagy egy hosszú távú hálózati partner, vagy valaki, akivel közeli viszonyt ápolsz. A lényeg, hogy ezek az illetők ne mondjanak minden álmodra, ötletedre egyből igent. Olyasvalaki társaságát keresd, aki hajlandó elmondani neked az őszinte véleményét és aggályait az üzlettel kapcsolatban.

 

5.) A siker egyszerű, annak hosszú távú fenntartása már nem. Ha követed és szereted a sportot, akkor mindig látod, hogy egy jó csapat mindig megy előre, küzd a győzelemért, azért, hogy végül elnyerje a bajnoki címet. A következő évben, bár ugyanazok a játékosok, ugyanaz a csapat is, de még jobbak, mint voltak, hiszen évről évre megújulnak, hogy jobbak legyenek.

Keményen meg kell dolgoznod a sikerért, de vigyázz, mert kétszer annyira kell igyekezned azért, hogy meg is maradjon. Mindig lesznek az úton zavaró faktorok, de ez ne tántorítson el. Tanulj minden nap valami újat az ingatlanpiacon! Kezdd a fenti öt üzleti tényező elsajátításával!

 

 

Szeretnéd felújítani vagy eladni ingatlanodat?

Vagy éppen vásárolnál?

Szeretnéd kihasználni a kedvező ingatlanpiaci helyzetet és elérni akár 30%-os extra hasznot ingatlanbefektetés által?

Esetleg üzlethelyiséggel kapcsoladban keresnél minket?

Kattints az alábbi gombra és munkatársaink készségesenek segítenek neked:

 

 

Kövess minket közösségi oldalainkon is, hogy az aktuális híreinket, információinkat megtaláld! Naponta újabb- és újabb érdekességekkel érkezünk Facebookon és Instagramon is.   

 

Képek forrása: cdn9.dissolve.com, huntersure.com, blog.icihomes.com, rieltf.ru