Az ingatlanbefektetés egyik legnehezebb, valamint legidőigényesebb szempontja a tulajdon értékének pontos meghatározása. Nem elég, ha számos tulajdonságot megvizsgálsz még azelőtt, hogy elfogadtad volna az egyik érdeklődő ajánlatát. Valójában addig nem tehetnek ajánlatot, amíg az ingatlan értékbecslése nem történt meg.

Ilyen esetekben fordul elő, hogy egy idő után az új hirdetések csak időpocsékolásnak tűnnek. Mielőtt észreveszed, hogy nem kapsz több ajánlatot, célszerű finomítanod az egész eladási folyamaton. Minél gyorsabb az ingatlanod értékbecslése, annál gyorsabban dönthetsz arról, hogy eladod és már nézheted is a következőt.

A tulajdonod értékét három fő komponens befolyásolja:

 

1. Piac

 

Összehasonlítható értékesítés. Minden piac más. Nem lehet ugyanolyan metódus alapján vizsgálódni. Egy nagyszerű ingatlan, rossz helyen nem olyan értékes, mint egy gyengébb, de kiváló helyen. A piac diktálja a keresletet, ami befolyásolja a végső eladási árat. Mindig meg kell nézned az utolsó 60-90 napos értékesítést.

Első körben ez ad neked egy reális pillanatfelvételt az aktuális helyzetről. Nézd meg, hogy a piac hogyan fejlődött, illetve mi befolyásolta a változásokat. Mindenekelőtt ez az összetevő az, amit a vásárlók és az ingatlanügynökök megvizsgálnak az ajánlat figyelembevételével.

Tevékenység. Milyen a jelenlegi értékesítési mennyiség? Minél erőteljesebb az értékesítési szám, annál több vásárló van a piacon, így annál valószínűbb, hogy gyorsan eladhatod az ingatlanodat. Ha csak kevés közelmúltbeli értékesítésről van szó, lehet, hogy egy nagyobb mértékű visszaesésről van szó a piacon.

Leltár. Az ingatlanpiaci leltár az egyik legfontosabb előrejelző, hogy a piac milyen irányba halad. Az értékesítést részben a kínálat és a kereslet hajtja. Ha egy piacon túl nagy a kínálat, akkor a vevők magas pozícióban vannak. Diktálhatják a feltételeket, továbbá ha nem szeretik a tulajdonodat, egyszerűen csak el kezdik keresni a következőt.

Ha kevés az ingatlan a piacon, akkor már a vevők nem tudnak ilyen mértékben szelektálni. Nyilvánvalóan nyitottak lesznek arra, hogy szinte minden új ingatlant megnézzenek a piacon, és bizonyos esetekben hajlandóak lesznek túlfizetni az árat, ha megfelelő a tulajdon.

 

2. Ingatlan

 

A felújítás költségei. Ha azt tervezed, hogy újjáépíted, megújítod az ingatlanodat, akkor annak az értékét meg kell határozni. A felújítást megelőző állapot valóban nem számít, ám az ingatlan átalakításának költsége már igen. Kezdetekkor célszerű készítened egy listát az összes szükséges javításról, és képesnek kell lenned hozzájuk rendelni egy becsült összeget.

Valószínűleg szükséged lesz egy vállalkozóra, aki segíteni tud ebben, de idővel meglátod, hogy könnyebben boldogulsz ezen a téren is. Fontos, hogy pontos becsléseid legyenek, és ne hagyj ki semmit. A javítás költségei közvetlenül befolyásolják majd az ajánlatodat.

Szobák száma. Nem feltétlenül olyan egyszerű egy átalakítás, mint egy népszerű, lakásfelújító TV műsorban. A falak lefaragására, a helyiségek hozzáadására ugyan számos esetben van alternatíva, de nem minden lakás teszi ezt lehetővé. Azok, akik minél előbb szeretnék eladni ingatlanukat, olyan tulajdonságokat szeretnének megadni a hirdetésükben, amelyek felkeltik a vásárlók figyelmét.

Kutatások szerint az ideális lakás legalább három hálószobával, és minimum egy fürdőszobával rendelkezik. Lehetsz a berendezést illetően igazán kreatív, de nehéz lesz egy, vagy maximum két szobával rendelkező lakást viszonylag gyorsan eladni.

Utca / szomszédok. A nagy keresletű piacokon a vevők minden apró dolgot megvizsgálnak az ingatlantulajdon megvétele előtt, mielőtt döntést hoznának. Lehet, hogy van egy nagyméretű ingatlanod, amely nagyszerű stílussal és kialakítással bír, de ha ez a ház meredek járdán, vagy egy forgalmas utcán van, akkor ez nagyban befolyásolja az érdeklődőket.

Az utcai forgalom, valamint az ingatlan közvetlen környezete nagyon fontos a vevők számára. Néhány ilyen elem, például a kijárat magassága megváltoztatható, de nincs ráhatásod az útra, illetve a beszűrődő zajokra a közeli autópályáról.

 

3. Vásárlás

Számok. Nem kell ingatlanszakértőnek lenned ahhoz, hogy tudd, a számok igen kritikusak tudnak lenni minden ingatlanügyletben. A javítási költségek, a javítás utáni értékbecslés, a költségek összegzése, valamint a vételár mind-mind kulcsfontosságú szerepet töltenek be.

Hozz létre egy táblázatkezelő sablont, amelyben ezeket a számokat könnyedén beillesztheted, így pontos képet kapsz arról, hogy éppen milyen kiadások vannak/lesznek.

A felújítás után. Csak az emberi természet olyan, hogy azt gondolja, hogy az ő ingatlana jobb, mint a piacon lévő hasonló lakások. Emiatt kicsit félrevezető arra gondolnod, hogy a tulajdonod többet ér, mint valójában. Minden ingatlan kapcsán kizárólag az adatokra kell támaszkodnod, anélkül, hogy az érzelmeid befolyásolnának.

Időkeret. Ha képes vagy vásárolni és eladni, akkor ez a szempont majdnem olyan fontos, mint maguk a számok. Tegyük fel, hogy öt hónapig nem tudod átruházni a lakást, miközben ugye a piacon van, ám ebben az esetben vagy ugyanaz marad az értéke, vagy javul ez idő alatt.

Ez mindig egy trükkös játék, és nincs garancia az áremelkedésre. Mindig figyelembe kell venned az időkeretet.

 

E három kulcsfontosságú területre összpontosíts, ezzel is elősegítve az ingatlan értékbecslését, valamint az eladás folyamatát.

 

 

Szeretnéd felújítani vagy eladni ingatlanodat?

Vagy éppen vásárolnál?

Szeretnéd kihasználni a kedvező ingatlanpiaci helyzetet és elérni akár 30%-os extra hasznot ingatlanbefektetés által?

Esetleg üzlethelyiséggel kapcsoladban keresnél minket?

Kattints az alábbi gombra és munkatársaink készségesenek segítenek neked:

 

 

Kövess minket a közösségi oldalainkon is, hogy mindig értesülj a legfrissebb híreinkről. Megtalálsz bennünket Facebookon és Instagramon is.

 

Képek forrása: pakistaneconomist.com, allfinancialstuff.org, files.simplifyingthemarket.com, theadviser.com.au