Vannak előnyei és hátrányai szinte minden tevékenységnek, amit elvállalsz. Ha tíz emberrel beszélsz, öten határozottan támogatni fogják a cselekvésedet, ötletedet, a másik öt ember viszont teljesen más véleményt fog alkotni róla. Ez teljesen természetes reakció.

Így történik a vagyonkezelés is. Nem vitatható egy dedikált ingatlanszakember értéke, az egyetlen probléma az, hogy a költségvetésed tudja-e támogatni. A legtöbb ingatlanmenedzser a teljes havi bérleti díj 10% -át teszi ki. Az önigazgatás bizonyos helyzetekben működhet, de a legtöbb esetben jobb az ingatlankezelő. Öt oka van annak, hogy átadd végre a saját tulajdonod kezelését.

 

1.) A pénz időértéke. Az idő a legértékesebb árucikk, ami csak létezik. Naponta épp annyi órát veszel igénybe, hogy teljesítsd a kívánt feladatokat. Ez különösen fontos az ingatlan világában. Függetlenül attól, hogy hol vagy és milyen pozíciót töltesz be a vállalkozásodban, jó eséllyel sok feladatkört látsz el.

Egy napon szükséged lesz egy jól működő vezetői csapatra. Az ingatlanszakember lehetővé teszi, hogy a valóban fontos feladatokra fordítsd az idődet anélkül, hogy aggódnál a bérleti díjak kifizetése miatt.

 

2.) Nincs több késő esti telefonhívás. Nagyon ritka, de előfordul, hogy a bérbeadó egy bosszantó bérlőnek adja ki lakását. Nagy különbség van a törvényes ingatlankérdések kezelésében, valamint a bérlő folyamatos megkeresése között: például felhív akkor is, amikor csak egy villanykörtét kell cserélni. Ha rossz bérlőt fogsz ki, akkor bosszús lehetsz. A probléma az, hogy nem hagyhatod figyelmen kívül az összes bejövő hívásodat.

A villanykörte kicserélésekor rád zúdíthatják az összes többi, régi, meg nem oldott problémát. Ez akkor baj, ha már kár is keletkezett a lakásban (elromlott szellőzés, penészedés, rossz klíma, mosogatógép – ezek miatt akár meg is ugorhatnak a közüzemi számlák).  Egy jó ingatlanmenedzser kezeli ezeket az apró és bosszantó hívásokat, anélkül, hogy te is tudnád. Jó, ha tudod mi történik az ingatlanban, de nem kell minden apró ügynél rohannod megoldani a probléma forrását.

 

3.) Bérlő megtartása. A bérelt ingatlanok egyik kulcsfontosságú eleme az ingatlan folyamatos kiadása. Ez elég egyszerűnek tűnik, de egyes piacokon igazi kihívás lehet. A bérlők megtalálásának kiindulópontja mindig a jelenlegi bérlő. Egy menedzserrel jobb esélyed van arra, hogy jól érezzék magukat az ingatlantulajdonodban.

Ezen kívül egy jó ingatlanszakember tudja azt, hogy hol, hogyan – még akkor is, ha éppen új bérlőket keresel. Egy ingatlankezelő besegít a feladatok folyamataiba is: a megjelenítések időigényes aspektusát végigkísérheti, válaszolhat és nyomon követheti a leendő bérlő telefonhívásait. Egy jó menedzserrel hónapokig megtalálhatod a következő bérlődet.

 

4.) Egyszerű karbantartások. Egy jó ingatlanmenedzser számos feladatot képes időben kezelni. Kezdetektől fogva rendelkezik olyan szakemberekkel, akiket könnyen elérhet, ha valamilyen javítás, ellenőrzés szükséges az ingatlantulajdonhoz. Ezzel időt takarítasz meg, hiszen nem kell tíz vízvezeték-szerelőt hívnod, hogy lásd, meg tudják-e erősíteni a vízvezetékrendszert.

Neked, mint tulajdonosnak nem kell megváltoztatnod az időbeosztásodat, a napodat, hogy megjelenj a házban lévő vízvezeték-szerelővel, nem kell vele ott lenned munka közben. Általában gyorsak, mobilisak, miközben képesek kezelni az egyszerű ingatlan karbantartási feladatokat is. Ez felbecsülhetetlen érték lehet neked, valamint az ingatlanodnak is.

Nehezebb feladat megtalálni a szükséges embereket, akikre támaszkodhatsz bármikor, akikben megbízhatsz akár egy zárcserekor, vagy javítási munkálatok folyamán. Ha van egy jó menedzser, aki értékes kapcsolati tőkével rendelkezik, időt és pénzt takaríthatsz meg.

 

5.) Bérleti gyűjtemény. A középpontban mindig a bérleti díj van, illetve a körülötte keringő úgynevezett bérleti gyűjtemény. Ingatlanod hiába van kiváló állapotban úgy, hogy közben csúcsminőségű szolgáltatásokat kínál, ha a bérlőid nem fizetnek, akkor bajban vagy. Az ingatlanszakember a kapott bérleti díj alapján kerül kifizetésre.

Emiatt érdekeltsége van abban, hogy a bérlők ne csak fizessenek, hanem minden hónapban, ugyanabban az időben tegyenek ennek a kötelezettségüknek eleget. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy tulajdonosként te is olyan módszereket hozz létre, amelyek a bérlők számára egyszerűbbé teszik a kifizetést.

Az ingatlankezelők nem feltétlenül dolgoznak minden ingatlanosnak, de a megfelelő helyzetben lehet nincs rálátásod mindenre, így jól jöhet a segítségük.

 

 

Szeretnéd felújítani vagy eladni ingatlanodat?

Vagy éppen vásárolnál?

Szeretnéd kihasználni a kedvező ingatlanpiaci helyzetet és elérni akár 30%-os extra hasznot ingatlanbefektetés által?

Esetleg üzlethelyiséggel kapcsoladban keresnél minket?

Kattints az alábbi gombra és munkatársaink készségesenek segítenek neked:

 

 

A mindig frissülő, aktuális híreinket megtalálod Facebookon és Instagramon is. Kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az érdekes információkról!

 

 

Képek forrása: opus-group.com, unlitips.com, realtybiznews.com, image.freepik.com