Szeretnéd tudni, hogy mennyit ér most a házad? Nem tudod, kihez fordulj tanácsért? Tarts velünk, hiszen a cikkünkből olyan információkat tudhatsz meg, amelyek érdekesek lehetnek számodra.

Mit gondolsz, jó szakma az értékbecslés? Ajánlanád-e gyerekeidnek, végeznéd-e te esetleg, ha úgy adódna? Ezt a témát boncolgatták a szakma képviselői az Értékelés és Befektetés 2018 konferencián.

Az eseményen az ingatlanpiaci szegmens szakértői értekeztek az ezzel kapcsolatos elvárásaikról, a szóba jöhető változásokról. Úgy véli a többség, hogy az automatizáció, a rohamosan fejlődő technikai újítások, a modern és hatékony megoldások idővel ugyan, de felváltják majd ezt a munkát.

Az értékbecslés egy nagyon fontos folyamat, amely kellő rálátást, helyi tudást és szakértelmet igényel. Igaz, hogy a számítógépes rendszerek akár egy alaprajz, vagy néhány különféle adat szerint be tudja sorolni az ingatlant bizonyos értékhatárok közé, ám mégsem tudják pótolni az emberi erőforrást. Ahhoz már kevesek, hogy megmondják miért ér az egyik lakás többet, míg a másik jóval kevesebbet.

Jelenleg a magyar ingatlanpiac egy nagyon izgalmas, változatos időszakot él meg. A bérleti díjak, a kereslet, valamint a megüresedési ráták is nagyon jók, hiszen a magyar gazdaság hozni fogja a következő években is azt a szintet, mint a mostani. Sokakban jogosan felmerül a kérdés, hogy meddig folytatódik még ez a tendencia? Mikor pukkan ki az ingatlanpiac óriás lufija? Meddig fognak emelkedni az árak?

Erre pontos választ senki sem tud adni, viszont annyi bizonyos, hogy amíg ilyen nagy a kereslet, és ilyen hamar elkelnek az ingatlanok, addig ne várjunk túl nagy változást e téren.

Számos esetben a valós piaci értékek nagyban eltérnek a nyilvántartott piaci értékektől. Ennek számos oka lehet. Az egyik, hogy befogadáskor túl magas áron kerülnek be az ingatlanpiacra, vagy egyszerűen a futamidő alatt nem történik meg az érték felülvizsgálata.

Az értékbecsléssel szemben van néhány elvárt szabály: fontos, hogy megismerhessük az ingatlant, annak az állapotát, továbbá a környezetét is. Az értékbecslő csak úgy készíthet ajánlatot, ha megismert már minden fontos és részletes körülményt. Van néhány olyan jogszabály, elvárás, íratlan- és írott követelmény, amelyeket kötelező betartani. Ilyenek lehetnek például a titoktartás, az etikai- és szakmai elvárások, adatok.

A szaktudás és a naprakészség elengedhetetlen, hiszen ismernie és alkalmaznia kell a különböző értékbecslési módszereket, eszközöket. Fontos, hogy megbízható, illetve minőségi jelentések készüljenek el az adott lakásról.

Világunk folyamatosan változik, így az ingatlanok értékét befolyásoló tényezők is átalakulnak. Az 1900-as években a legértékesebb ingatlanok az istállók voltak, míg a lovak eltűnése, az autók megjelenése, majd elterjedése, valamint a modernizáció átalakította az elvárásokat teljesen. A mai kor értékét vesztett épületei a városszéli bevásárlóközpontok, elavult irodák, városi parkolóházak.

Fontos megjegyezni, hogy mennyire szükséges az úgynevezett zöld érték figyelembe vétele. Az épített ingatlan környezetbarát jellemzői, fenntarthatósága egyre elterjedtebb a tervezők-kivitelezők részéről.

Az ingatlanbefektetésnek ma is nagy szerepe van, a megfelelő értékbecslés pedig létfontosságú egy jelzáloghitelhez.  Az értékelőknek érdemes bevonni az ügyfeleket is a megfelelő érték megbeszéléséhez, megvitatásához.

Nem csak a világunk, de a technológia is elképesztő gyorsasággal módosul, formálódik. Ez az értékbecslésben is egyre inkább nagy szerepet játszik. Gondoljunk csak a 3D modellezésre, a drónok használatára, a 3D-s nyomtatás lehetőségére és még sorolhatnánk. Nagyban befolyásolja mind az adatgyűjtést, mind pedig a technikát.

Az értékbecslés folyamata négy lépésből áll össze: megbeszélések, fizikai ellenőrzés, valamint az ingatlan legfontosabb adatainak feljegyzése, azok vizsgálata, és az értékbecslés utáni jelentések elkészítése. Az elmúlt évtizedekben az értékbecslés igen szakszerűvé vált, ám a folyamatok a régiek maradtak.

Elképzelhető, hogy idővel intelligens szerződéseket fognak alkalmazni, amelyek kiválthatják a személyes találkozást. Az épület felmérése drónokkal is történhet, hiszen így az egész ingatlan környezetére is rálátást kapunk. Mindezt gyorsan, kiváló minőségben.

Az értékbecslő mindig pontos képet ad az adott lakásról, annak helyzetéről, miliőjéről, méghozzá objektíven vizsgálva azt. Egy kiváló szakember megtalálja a lehető legjobb árat úgy, hogy közben a segítségedre is van.

 

 

Szeretnéd felújítani vagy eladni ingatlanodat?

Vagy éppen vásárolnál?

Szeretnéd kihasználni a kedvező ingatlanpiaci helyzetet és elérni akár 30%-os extra hasznot ingatlanbefektetés által?

Esetleg üzlethelyiséggel kapcsoladban keresnél minket?

Kattints az alábbi gombra és munkatársaink készségesenek segítenek neked:

 

 

Kövess bennünket Facebookon és Instagram oldalunkon is, ha érdekelnek az aktuális híreink, érdekességeink!

 

 

Képek forrása: ertekbecslesek.com, mbook.hu, wpix.lc.hu, insynergy.net.au, blog2.utofun.com