Minden saját bérleti ingatlant úgy kell kezelned, mintha a saját üzleted volna. Minden egyes vállalkozás esetén, minden olyan faktort tudnod kell róla, ami hatással lehet rá. Számos esetben sok olyan apró összetevő van, amelyek gátolhatják a pénzáramlást, ha nem vagy elég óvatos. Önmagukban nem okoznak nagy problémát, de ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincs hatásuk. Egy befektetőnek mindig készen kell állnia a váratlan helyzetekre.

Előfordulhat, hogy egy hónapban az üzlet nagyszerűen működik, ám a következőben hirtelen kilakoltatással és üresedéssel kell szembenézned. Minél jobban ismersz minden költséget, és a lehetséges problémákat, annál könnyebben tudsz boldogulni az ingatlanpiacon. Itt van hat olyan rejtett tényező, amelyek hatással vannak az ingatlanod értékére.

 

1.) Karbantartás. Nézzünk ezzel őszintén szembe: ha van egy bérbe adott lakásod, valamit mindig meg kell javítanod, még akkor is, ha az ingatlan tulajdonod fel van újítva. Sokszor nem nagy problémák ezek, de bőven elég, ha egyszer-kétszer eldugul a toalett, vagy beázik a fürdőszoba, elromlik a mosógép, nem működik megfelelően a hűtő – tehát ezekben az esetekben minél hamarabb meg kell javítani a szóban forgó hibákat. Ilyenkor vagy szerelőt hívsz, vagy te magad hozod helyre a bajt (de persze csak abban az esetben, ha értesz hozzá).

Mindig szánj ezekre kellő időt és energiát, valamint legyen megtakarításod az efféle karbantartásokra is. A szezonális szervizelési tételeket is figyelembe kell venned, ilyen lehet egy kemence, vagy ablak- esetleg vízvezetékcsere. A kisebb karbantartások nem kerülnek sokba, de ha éves szinten nézzük, akkor előfordulhat, hogy könnyen megközelíthetnek akár egy havi fizetést is.

 

2.) Kiadások, költségek. Tudod-e, hogy lehetnek olyan költségek, amelyeket kötelező fizetni azon a környéken, ahol az ingatlanod van? Ez nyilvánvaló kérdésnek tűnhet, de egyes társasházak éves díjat számolhatnak fel bizonyos szolgáltatásokért. Ez lehet közös költség, szemétdíj. Mindenképpen érdeklődd meg, hogy van-e valami rejtett költség, amiről esetleg még nem tudsz.

3.) Utazási költségek, ingatlan elhelyezkedése. Nem ritka, hogy egy bérlakás néhány városra, jó néhány km-re helyezkedik el onnan, ahonnan a bérlőid dolgoznak. Fontos, hogy olyan érdeklődőket találj, akiknek nem okoz gondot az ingázás, továbbá elengedhetetlen az is, hogy a lakásod jó tömegközlekedési útvonalakkal rendelkezzen.

A bérlőid számára különösen fontos, hogy viszonylag gyorsan megközelíthessék a munkahelyüket. Ez az a szempont, amit mindig figyelembe kell venned, hiszen ha az ingatlanod mindentől távol van, hiába kínálod áron alul, nem biztos, hogy lesznek majd olyan emberek, akik kivennék azt. Vedd figyelembe, hogy naponta több tíz km-t megtenni elég körülményes sokaknak.

 

4.) Idő. A bérbeadás igénybevétele időigényes. Ha úgy döntesz, hogy az ingatlanodat önállóan kezeled, meg kell barátkoznod azzal a ténnyel, hogy a kiadása, karbantartása több időbe fog kerülni, mint gondolnád. Az utazási idő mellett mindig lesznek kisebb időigényes elemek, amelyekkel foglalkoznod kell.

Minden esetben a bérlőkkel való kapcsolattartás, ügyintézés, telefonálás is idő. Úgy kell tervezned, hogy minden héten legalább néhány órát rá tudj szánni az ingatlanodra, még akkor is, ha ez sokszor a hétvégédet is érinti. Az idő egy értékes áru, amelyet okosan kell beosztanod.

5.) Eszközök. Attól függetlenül, hogy a bérelt ingatlan a tulajdonod, mindig ügyelned kell annak a bútoroztatására, vagy azok cseréjére. Ha üresen adod ki a lakásodat, akkor is kellenek a kiadásához bizonyos háztartási gépek, amelyeket neked kell biztosítanod a bérlőid számára. Fontos, hogy néhány használati elemet beszerezz: seprűt, lapátot, felmosót, szemétkosarat, mikrohullámú sütőt és még sorolhatnánk.

Ha kert is tartozik az ingatlanodhoz, jó, ha fűnyírót is beszerzel. Szintén jó ötlet, hogy rendelkezz alapvető eszközökkel, valamint egy csavarhúzóval a váratlan belső javításokhoz. A szerszámkészletnek nem kell drágának lennie, de fontos, hogy mindig legyen készenlétben.

 

6.) Megüresedés / kilakoltatás. Ha aláírták a bérlőid a szerződést és már jó pár hónapja ott laknak, akkor arra nagy valószínűséggel te sem gondolsz, hogy a jövőben előfordulhat az, hogy nem fognak neked fizetni. Ha ez megtörténik, általában jogi úton megoldódik az ügy.

Lehet, hogy van egy megbízható bérlőd, aki hirtelen elveszíti a munkáját, vagy megbetegszik, ezért megváltozhatnak a körülmények. Ettől függetlenül van egy 30 napos türelmi idő, ha addig nem tudja a lakbért megadni, akkor szembe kell nézned az ingatlanod megüresedésével, vagy akár a kilakoltatással.

Az üresedés két módon fordulhat elő: a legnyilvánvalóbb a bérleti díj közvetlen vesztesége. A második az, hogy új bérlőt kell találnod. Megesik, hogy legalább 60, de akár 90 napig kell hirdetned az ingatlanodat. A hirtelen fellépő megüresedés / kilakoltatás az egyik legrosszabb dolog, ami bármelyik tulajdonossal megtörténhet, de ezzel számolni kell, ha az ingatlanpiacon belül mozogsz. Éppen ezért célszerű, hogy mindig rendelkezz tartalékalappal minden egyes tulajdonodhoz.

 

 

Szeretnéd felújítani vagy eladni ingatlanodat?

Vagy éppen vásárolnál?

Szeretnéd kihasználni a kedvező ingatlanpiaci helyzetet és elérni akár 30%-os extra hasznot ingatlanbefektetés által?

Esetleg üzlethelyiséggel kapcsoladban keresnél minket?

Kattints az alábbi gombra és munkatársaink készségesenek segítenek neked:

 

 

Szeretnél további érdekes híreket olvasni? Kövess bennünket Facebookon és Instagram oldalunkon is, hogy elsőként értesülj a naponta megújúló érdekességeinkről!

 

 

Képek forrása: paraguaypropertylocator.com, realtybiznews.com, blog.wallstreetsurvivor.com, newzar.files.wordpress.com