A közép-európai ingatlanpiacnak a 2017 igen meghatározó és egyben nagyon erős éve volt. A befektetések, az eladások, az újabb és újabb ingatlanok megjelenése, valamint azok építésének száma egyre inkább gyarapodásnak indult minden országban. A szakértők szerint ez idén sem lesz másképp, további 11%-os növekedést várnak az ingatlan szektorban. Több mint valószínű, hogy 2018-ban még több nemzetközi tőke, befektető érkezik a régióba.

A hazai ingatlanpiac és annak helyzete az elmúlt évekhez viszonyítva igen jelentős javuláson ment keresztül. Ezt az állítást bizonyítja a számos tranzakció, az egyre inkább csökkenő üresedés, valamint a nagyszerű újítások, fejlesztések. Az irodahelyiségek mellett a lakáspiac is fellendült, hiszen gondoljunk csak bele: utoljára 2000 és 2001 között volt ilyen magas áremelkedés az új lakásokat illetően.

A fővárosban az új építésű, átadott lakások száma 18%-kal nőtt. A banki finanszírozást tekintve egyre több a hiteligénylés, a pénzintézetek pedig egyre kedvezőbb feltételeket kínálnak.

A kérdés csak az, hogy vajon meddig fog tartani ez a felfelé ívelés? Bizonytalan, mikor fog bekövetkezni a változás, ami csak abban az esetben jöhet létre, ha az alapkamatok növekedésnek indulnak, míg az ingatlanpiaci hozadék mérséklődik.

Az biztos, hogy jó néhány kihívás megnehezíti a fejlesztők életét a közeljövőben. Ilyenek a demográfia, a munkaerőhiány, ami a hazai viszonyokat tekintve körülbelül 500 ezer főre tehető. Ha ezek a nehézségek összesűrűsödnek, képesek magukkal hozni egy újabb válságot, de ez még nem most lesz.

A proptech elterjedése

Az ingatlanipar digitális megújulása, átalakulása egyre népszerűbb hazánkban is. Szélesebb körben is kezdenek elterjedni az újfajta fizetési tranzakciók, technológia által vezérelt innovációk. A PropTech fontos részét képezi a jelenüknek, de a jövőnknek is.  Európában több milliárd dollárnyi beruházás folyik jelenleg is. Nem szabad figyelem nélkül hagynunk a közösségi média, valamint az aszimmetrikus piaci verseny hatását, hiszen ezek nagyban befolyásolják az ingatlanpiacot.

(Korábban írtunk már a property technology ingatlanpiacra gyakorolt hatásairól itt.)

Külföldi befektetők a régióban

Hazánkban egyre nagyobb a külföldi jelenlét, a lakáspiac pedig folyamatosan fejlődik. A többi országhoz képest Magyarország is versenyképes, egyedül Lengyelországban vannak kisebb nehézségek. A kelet-közép-európai kiskereskedelmi piac erősödése az egész térség ingatlanpiacára hatást gyakorol. A fővárosunkban a reptéri forgalom egyre meghatározóbb, a nemzetközi szállítmányozás növekedése is profitot eredményez hazánkban.

Magyarországra, és a régióba egyaránt egyre több tőke és befektető érkezik, amelyek meghatározzák a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetet. Egyre több fejlesztés, lakásújítás, irodaház építés folyik az országunkban. Az első generációs ingatlanok lassan felújításra szorulnak, ami tovább erősíti a térség piacát.

A lengyel, a román és a magyar ingatlanpiac helyzete teljesen más, különböznek egymástól. Budapesten évi 7-8 ezer lakás épülése már soknak számít, míg ez a szám Krakkóban meghaladja a 12 ezret, Varsóban pedig a 24 ezret. Hazánkban a kapacitáshiány, az egyre inkább emelkedő kivitelezési költségek, a bizonytalanság sokszor a projektek csúszásához vezet.

A mostani időszakban emelkedő tendencia van jelen, hiszen mindegyik közép-kelet-európai országban számos befektetési lehetőség adott. Szerbiában is hatalmas fejlesztések várhatók idén.

2017-es év gazdasági adatait megfigyelve elmondhatjuk, hogy nagyon stabil, kedvező és igen erős évet zárt az ingatlanpiac. Szakemberek szerint most 6,4-6,5 százalékos hozamszinten lehet vásárolni. Valószínű, hogy az idei, de még a 2019-es év is ilyen erős lesz, ám több évet előrelátni, a piaci folyamatok alakulását megmondani nem igazán lehet.

Többen azon a véleményen vannak, hogy lassan csökkenni fognak a hozamok, ám ez a folyamat nagyon lassan fog bekövetkezni. Míg a befektetők magasabb szintet, addig az eladók kevesebbet szeretnének elérni.

Egy biztos, a mostani ingatlanpiaci ciklus más, mint az eddigiek. Ez a fajta erősödés igen szokatlan, ám amíg ilyen nagy a kereslet, addig nem várható akár az új építésű lakások megjelenésében, akár az ingatlan árak tekintetében mérséklődés. Az elkövetkezendő évek tendenciája még a szakértők számára is ismeretlen. Mint cikkünkből kiderült igen sokrétű az ingatlanpiac, számos tényező befolyásolja a helyzetét.

 

Szeretnéd felújítani vagy eladni ingatlanodat?

Vagy éppen vásárolnál?

Szeretnéd kihasználni a kedvező ingatlanpiaci helyzetet és elérni akár 30%-os extra hasznot ingatlanbefektetés által?

Esetleg üzlethelyiséggel kapcsoladban keresnél minket?

Kattints az alábbi gombra és munkatársaink készségesenek segítenek neked:

 

 

Kövess minket a közösségi oldalainkon is, hogy mindig értesülj a legfrissebb híreinkről. Megtalálsz bennünket Facebookon és Instagramon is.

 

Képek forrása: csepelingatlan.hu, tozsdeforum.hu, orientpress.hu, lakaskultura.hu