Egy minőségi, eladásra vagy kiadásra váró ingatlan teljesen átalakíthatja, sőt akár jobbá is teheti a már meglévő portfóliódat. Azonban nem minden lakás képes megfelelő mennyiségű bérleti díjat biztosítani számodra. Fontos, hogy mindig gondoskodj minden szükséges bútorról, felújítandó eszközök cseréjéről, javításáról. Az tény, hogy vannak olyan alkalmak, amikor elengedhetetlen beszerezned néhány olyan tárgyat, amelyek bizony költségesek, de ilyenkor tartsd észben azt, hogy milyen nehéz a jó bérlők megtalálása, valamint a pénzforgalom maximalizálása. Cikkünkben most 6 olyan tényezőt mutatunk be, amelyeket minden ingatlan bérbeadásánál, vagy megvásárlásakor célszerű figyelembe venni.

 

1.) Elhelyezkedés. Alapvetőnek tűnik, hogy a lakások kulcsfontosságú szerepe a bérlők vonzása. Ennek legjobb módja, hogy egy ingatlan nagy mennyiségű keresletet kapjon. Jó ötlet egy lakás bérbeadása kedvezményes áron, de amikor szeretnéd megtalálni a bérlőidet, csalódhatsz az eredményeket illetően. Mindig célszerű ragaszkodni a fejlődő területek növekvő piacához.

A falusi ingatlanok olyan egyedi bérlőt igényelnek, amely nem hajlandó megfizeti a piaci árat. A csökkent kereslet miatt kénytelen leszel csökkenteni az áraidat is, hogy elkerüld az üresedést. Minél távolabb van a lakóingatlanod a központtól, a kedvelt területektől, annál több lehetséges problémába futhatsz bele. Célszerű a lakások elhelyezkedését már a kezdetekkor figyelembe venni, hogy a leendő bérlőid könnyen megközelíthessék a munkahelyüket.

 

2.) Rossz demográfiai adatok. A bérleti ingatlan megvásárlásakor ugyanazt a mentalitást kell alkalmaznod, mintha azt terveznéd, hogy ott élsz. Ha van valami, ami kellemetlen neked, akkor a bérlők is kellemetlenül fogják magukat érezni. Bármely lakás vásárlásakor mindig meg kell nézned az adott terület demográfiáját.

Ez olyan elengedhetetlen tényező, amely nem feltétlenül számít a bérlőidnek, mégis fontos, hogy tudd: mennyien járnak az ottani iskolákba, milyen a bűnözési ráta, a munkanélküliség aránya, zöldövezet nagysága. Ha a terület hanyatlik, az azzal jár, hogy idővel egyre kevesebb bérlő fog érdeklődni, hiszen ők is azokat a helyeket keresik, ahol kényelmesen élhetnek. A rossz demográfiai adatok gyakran rossz bérleti tulajdonságokhoz vezetnek.

 

3.) Ingatlan méretei. Egy tulajdonos nem szeretné, ha a bérleti díja túl magas, vagy túl alacsony lenne a piacon. Egy 2500 négyzetméteres ház minden olyan kényelmi lehetőséggel rendelkezik, amelyre egy bérlő vágyik, de ennek a bérleti díját nehezen tudja bárki is megfizetni neked.

A bérlők nem akarnak ilyen nagy otthont, ha csak tizenkét hónapig lesznek ott, vagy akár ennél is kevesebbet. Még akkor sem fizetnék ki, ha megtehetnék, hiszen ennyiért már saját ingatlant vehetnek, mivel egyre több kedvezményes hitelprogram áll már rendelkezésükre. Ha szeretnéd megtalálni a lakásod ideális bérleti díját, mindig maradj a lakóingatlan átlagos mérete és ára között az ingatlanpiacon.

 

4.) Környezetvédelmi kérdések. Minden vásárlás, befektetés valamilyen kockázatot hordoz magával. A legfontosabb, hogy a lehető legkevesebb rizikóval találják meg az ingatlanokat. Minden lakás elhelyezkedése különösen fontos környezeti szempontból is. A környező vizes élőhelyek, folyók, vagy az áradásokhoz kapcsolódó problémák veszélyesek lehetnek a kiadni szánt épületre nézve.

Ez nem olyan nehézség, amelyet egy újraparkettázás, vagy egy vízvezeték csere megold. Nemcsak arra kényszerülsz, hogy átgondold megéri-e egy szép, de ilyen helyen lévő lakás, hanem tudnod kell azt is, hogy mivel járhat ez tartósan. Ez egy drága döntés. Ráadásul soha nem tudhatod, hogy mikor fog megjelenni a semmiből egy másik probléma. A kisebb esőzések árvizet kelthetnek és kinyitják az ajtót olyan kérdések felé is, amelyeket soha nem vártál volna.

 

5.) Tárolás. Lehet, hogy tiéd a legszebb ingatlan, de bőséges és megfelelő tárolási helyiség hiányában a bérlők új lakások után nézhetnek. Függetlenül attól, hogy mekkora méretű, vagy elrendezésű a lakóingatlanod, elengedhetetlen a gardrób és a tárolási lehetőségek biztosítása. A bérlők igénye, hogy kényelmesen éljenek az ingatlanban.

Senki sem akarja, hogy a ruháit, vagy a használati tárgyait egy szobában a földön tárolja, vagy esetleg egy kis komódba dobja. Nem kell minden szobában beépített szekrényt kialakítani, de célszerű akár a folyosón, vagy a tetőtérben egy helyiséget a bérlők számára fenntartani. Légy merész és kreatív a felújításkor, hiszen bármilyen tárolási kiegészítés hatással lesz az ingatlan iránti keresletre.

 

6.) Udvar. Attól függően, hogy hol fekszik az ingatlan, az udvar hiánya egy igazi üzletmegszakító indok lehet. Az olyan lakóparkok, ahol az ingatlanok túl közel vannak egymáshoz, szinte érthető, hogy a bérlőknek nem jut sok magánélet, pihenés. Senki sem akar olyan lakásban élni, ahol a szomszédokba mindig belefut az ember.

Sajnos ilyenkor a bérlők könnyen úgy érezhetik magukat, hogy valaki mindig figyeli őket, az összes mozdulatukat. Nem kell egy hektárnyi földet találni az ingatlanhoz, de meg kell jegyeznünk, hogyha ilyen közel vannak a szomszédok, az nem teszi túl népszerűvé a lakást.

 

Nincs két egyforma kiadni kívánt ingatlan a piacon. A nagy keresletű területeken számos elem közvetlenül befolyásolja a lakások bérelhetőségét. Minél nagyobb a kereslet, annál többet lehet kérni a bérleti díjért, és annál nagyobb lesz a pénzforgalom a tulajdonos számára. Mindig vedd figyelembe a fenti 6 okot, hogy hosszútávon és biztosan rátalálj a megfelelő bérlőidre.

 

 

Szeretnéd felújítani vagy eladni ingatlanodat?

Vagy éppen vásárolnál?

Szeretnéd kihasználni a kedvező ingatlanpiaci helyzetet és elérni akár 30%-os extra hasznot ingatlanbefektetés által?

Esetleg üzlethelyiséggel kapcsoladban keresnél minket?

Kattints az alábbi gombra és munkatársaink készségesenek segítenek neked:

 

 

Új információkért és érdekes tudnivalókért látogass el Facebook és Instagram oldalunkra is, hiszen nap mint nap frissítjük a híreinket a közösségi oldalainkon is.

 

Képek forrása: realtyfact.com, static.toiimg.com, jmphometeam.com, fortuneweavers.com