Ma már mindenki inkább ingatlanba fektet, hiszen ehhez nincs szükség előképzettségre, szakirányú továbbképzésekre, diplomára, továbbá ehhez kapcsolódó speciális tanulmányokra. Egy húszéves tapasztalattal rendelkező személy ugyanolyan lehetőségekkel bír, mint egy új befektető, aki az első üzletét készül nyélbe ütni. Az olyan sikeres ingatlanbefektetők, akiket látsz a TV-ben, reklámokban, évek óta küzdöttek azért, hogy felépítsék a jelenlegi vállalkozásukat.

A valóság az, hogy minden tapasztalt befektető ugyanolyan cipőben járt, mint te, aki még keresi a megfelelő utat. Az első 90 napban meghozott döntéseid befolyásolják majd az elkövetkező hónapok során alkalmazott módszereidet. Ha azon gondolkodsz, hogy belevágsz, vagy egyszerűen csak változtatni szeretnél a vállalkozásodon, itt van öt olyan lényeges kérdés, amelyek megválaszolására mindenképpen szükséged lesz.

1.) Teljes vagy részmunkaidőben szeretnél foglalkozni az ingatlanbefektetéssel? Mennyi időt tudsz szentelni az üzletednek? Hatalmas különbség van azok között, akik teljes állásban dolgoznak ingatlanbefektetőként, vagy akik csak jövedelem kiegészítésként gondolnak magára a befektetésre. Nem mindegy, mi a célod: évente csak egy üzletet keresel, vagy hosszútávra tervezel.  Ha van olyan munkád, amely nem nyújt sok rugalmasságot a nap folyamán, akkor lehet, hogy megrémülsz a vállalkozás beindításakor.

Ezzel szemben, ha szeretsz szabadabban élni, magad beosztani az idődet, neked való a befektetés világa! Ebben az esetben akármikor kommunikálhatsz e-mailben, telefonon, tehát szabadon mozoghatsz, miközben építed a portfóliódat. Az első dolog, amit ki kell találnod, mielőtt az ingatlan üzletedbe belefogsz az ez: hogy mennyi időt tudsz/kívánsz áldozni rá. Ez a döntésed hatással lesz a későbbi tevékenységeidre.

 

2.) Hol látod magad 1, 3 és 5 év múlva? Ez az egyik leggyakoribb interjúkérdés, ami szinte mindig feltűnik. Fontos tisztáznod, hogy hol szeretnéd magad látni a jövőben. Ahogy elkezded a befektetési karrieredet, nem árt, ha tudod ezekre a pontos választ. Hova akarsz eljutni az üzleteddel? Szeretnél-e több bérleti ingatlant a portfoliódban egy év múlva?  Bármi is legyen a célod a jövőben, nem árt, ha tisztában vagy velük.

Ezek a célok segítenek a döntések meghozatalában és vezetni fognak az utadon. A célok idővel változhatnak, de a kezdetekkor egyértelműen meg kell határoznod, hogy mikor, hogyan és milyen módon szeretnéd elindítani a vállalkozásodat.

 

3.) Megfelelő a reáltőkéd a finanszírozásra? Minden egyes jövőkép, amelyet az ingatlan karrieredhez társítasz, közvetlenül kötődik a finanszírozáshoz is. E nélkül, még a legjobb tervek sem jutnak el a megvalósításig. Meg kell találnod a hitelek finanszírozása, a bérleti díjak és az alaptőke egyensúlyát. A hitelező finanszírozásával egy 20-25% -os előleget mindenképp meg kell keresned.

Nagyobb pénztőkével könnyebb boldogulni, valamint megtalálni is a főbb forrásokat az ingatlanpiacon. Ahelyett, hogy a hitelező jóváhagyására támaszkodnál, sokkal gyorsabban dönthetsz az ajánlatokról is, ha van megfelelő mennyiségű alaptőkéd. Ha nincsenek finanszírozási lehetőségeid, az üzleted sem fog túl messzire jutni.

 

4.) Szeretnél társulni? Szükséged van egy üzleti partnerre? Van egy ötleted, hogy hogyan szeretnéd sikeresebbé tenni a vállalkozásodat? Ha tudod, mennyi időt tudsz rá szánni, illetve milyen feladatokat követel meg, akkor össze tudsz dolgozni egy társsal.  Ha van pénzed, de nincs időd a projektek elvégzésére, szükséged lesz egy partnerre, aki segít megoldani az esetleges problémákat, kezelni a hiányosságokat. Ha van vezetői szaktudása, részt vehet a tanácsadásban is. Nem mindegy, hogy csak pénzügyi partnerre van szükséged, vagy tervezel vele üzleti tevékenységet is folytatni.

A közös munka előtt nem árt, ha alaposan kiértékeled, mennyit tudna segíteni egy plusz fő a vállalkozás növekedésében. Ha úgy érzed, hogy a hatás minimális, akkor megpróbálhatod egyedül is vinni a vállalatot. Ha az üzleti partner hiánya az egyetlen olyan dolog, ami visszatartja az üzleted sikerességét, meg kell találnod a céljaid számára a tökéletes társat.

 

5.) Tudsz áldozatokat hozni? Az ingatlan, mint befektetés, nem könnyű feladat. Annak ellenére, hogy számos alkalmad nyílik különféle, nagyszerű lehetőségekre, meg kell dolgoznod érte. Ha úgy gondolod, hogy ezek az ajánlatok csak az öledbe hullnak majd, tévedsz. Fel kell áldoznod egy kis időt a hétvégéidből, az estéidből is, valamint sok alkalommal kell korábban kelned, később feküdnöd.

Összességében mindenképp megéri belevágni, de ehhez szükséges egyfajta gondolkodásmód is, amivel rendelkezned kell, mielőtt elkezdenéd a vállalkozást. Kitartás és áldozatok nélkül nem fog menni. Készen állsz?

Ezt az öt kérdést mindig tartsd szem előtt, mielőtt belevágnál az ingatlanbefektetésbe. A válaszok segítenek majd neked, eligazítanak téged, hogy pontosan átlásd a feladatokat, valamint hatékonyan tudd kihasználni a rendelkezésedre álló időt.

 

Szeretnéd felújítani vagy eladni ingatlanodat?

Vagy éppen vásárolnál?

Szeretnéd kihasználni a kedvező ingatlanpiaci helyzetet és elérni akár 30%-os extra hasznot ingatlanbefektetés által?

Esetleg üzlethelyiséggel kapcsoladban keresnél minket?

Kattints az alábbi gombra és munkatársaink készségesenek segítenek neked:

 

A mindig frissülő, aktuális híreinket és információinkat megtalálod Facebookon és Instagramon is. Kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az érdekes tudnivalóinkról!

 

Képek forrása: bih.hu, daskonyveles.hu, sadikova.ca, inlandempiregroup.com