A legtöbb piacon a minőségi bérleti díjak iránti igény igen erős. Az elmúlt évtizedben a bérlakások tulajdonjoga, valamint a bérleti ingatlanok iránti igény folyamatosan nőtt. Ez a tendencia több mint valószínű, hogy marad. Csak egy készpénz-termelő bérleti ingatlan képes tökéletesen megváltoztatni a portfólióját. A bérlakás kezelése nem egy egzakt tudomány, de van néhány olyan tényező, amelyeket követve és betartva még inkább megkönnyítik az életedet. Egy ingatlan tulajdonosának lenni, illetve a jó bérlők hosszú távú megtalálása nemcsak bevételi forrást, de örömet is okozhat. Íme, öt olyan tipp, amelyek segítenek javítani a bérleti ingatlan tulajdonjogát.

 

1.) Légy türelmes a bérlők keresésekor. A bérleti ingatlanokban a bérlők körül forog minden. Ez nem túlzás, hanem tény. Nehéz megtalálni a megfelelő embereket. A jó bérlők azok, akik képesek időben fizetni, valamint betartják a szerződésben leírtakat, továbbá tudnak vigyázni az ingatlanban lévő értékekre, bútorokra. Ha a bérlők csak problémát generálnak, ha minden hónapban gondot okoz az, hogy megszerezd a bérleti díjat tőlük, ez bizony megvisel téged, hosszú távon nem kifizetődő.

Sok esetben a tulajdonosok gyors megoldást szeretnének: épp ezért bérbe adják az ingatlant az első olyan személynek, aki érdeklődést mutat a lakást illetően. Ez a gondolkodás csak rövid távú problémát oldhat meg, később viszont előfordulhatnak viták, félreértések a bérlővel kapcsolatban. Kellő gondossággal keresgélj, őrizd meg a türelmedet, így idővel megbizonyosodhatsz arról, hogy pontosan azt kapod, amit elvártál.

 

 

2.) Adj útmutatást a be- és kiköltözéshez! Minden új bérlőnél azt feltételezed, hogy első alkalommal bérel ingatlant. A legjobb módja annak, hogy megkönnyítsd a be- és kiköltözést az ingatlantulajdonodból, ha adsz egy részletes tájékoztatást. Informáld bérlőidet a fontos dátumokról és teendőkről: a leltározás menetéről, a kiköltözés napjáról, a ház/szoba rendbetételéről, az ingatlan állapotfelmérésének időpontjáról.

Fontos, hogy az ingatlan állapota ugyanolyan legyen, mint amikor beköltöztek. Ez azt jelenti, hogy ne legyen hiányzó, hibás háztartási eszköz, valamint az összes személyes tulajdon eltávolításra kerüljön a hűtőszekrényből, gardróbból, garázsból. Függően a bérlés időtartamától használati kopások várhatóak, de szándékosan keletkezett rongálás esetén a bérlőknek kártérítést kell fizetniük. Érdemes a beköltözés előtt fényképekkel rögzíteni az ingatlan állapotát, valamint a bérleti szerződésben is célszerű pontosan dokumentálni az ingatlanban szereplő tárgyakat, használati eszközöket, bútorokat, és azok állapotát.

 

 

3.) Kérd ki a bérlőid véleményét! A bérlők nagyszerű erőforrások lehetnek és könnyebbé is tehetik az életedet, ha egyszerűen bizonyos témakörökben megkérdezed őket, érdeklődsz az álláspontjuk felől. Minden ingatlanban kell találnod valakit, aki vágja a füvet, lapátolja a havat és kezeli a kisebb karbantartási feladatokat. Az esetek többségében ezeket önmagad végzed, így pénzt takarítasz meg, vagy prémiumot fizetsz, hogy elvégezzék őket. Ahelyett, hogy egyből hirdetést adsz fel, először mindig kérdezd meg a bérlőidet.

Jó esély van arra, hogyha kikéred a véleményüket erről, ők örömmel fogadják, hogy néhanapján füvet nyírjanak, vagy tisztasági festést végezzenek. Adhatsz nekik ezért a szolgáltatásokért cserébe csökkentett bérleti díjat, de akár fizethetsz is nekik kedvezményt az évre, vagy felajánlhatod, hogy fizetsz a karbantartási, kertészeti munkálatokért külön-külön. Ezáltal nagyobb az esély, hogy meghosszabbítják a bérleti szerződésüket, valamint egyenrangú félnek is érzik magukat, azáltal, hogy ott élnek, és kivehetik részüket a házkörüli munkálatokból is.

 

4.) Kifogástalan bemutatás. Ha nem vigyázol, a bérleti díj kifizetésének rendszere, átláthatósága könnyen felborul. Minden esetben, sok figyelmet kell fordítanod arra, hogy új bérlőket keress. Ez azt jelenti, hogy előfordulhat, hogy számos alkalommal kell bemutatnod az ingatlanodat. Fontos, hogy kérd meg a bérlőidet, hogy próbálják meg a házat/lakást annyira tisztán és rendezetten tartani, amennyire csak lehet. Még akkor is, ha elmagyarázod a következő, leendő bérlődnek, hogy az ingatlant alaposan kitakarítják majd. Az igazság az, hogy sokkal több időbe telik a rendetlenséget helyrehozni. Fontos, hogy az érdeklődők jó benyomást szerezzenek, amikor megnézik a lakást. A jó állapot, a tisztaság és a rendezettség mind-mind alapvető tényező.

 

 

5.) Folyamatok felgyorsítása. Egy tökéletes világban zökkenőmentesen áttérhet az ember egyik albérletről a másikra. Bár gyakran nem ez a helyzet, de célszerű mindent megtenned, annak érdekében, hogy gyorsan találj új bérlőket, ne legyen huzamosabb ideig üresedésed. Fontos, hogy mindig törekedj arra, hogy felgyorsítsd a folyamatokat, problémamentessé tedd akár a kiköltözést, akár az új lakók keresését is. Idetartoznak a karbantartási munkák elvégzése is.

Elengedhetetlen, hogy az ingatlanod mindig rendben legyen, akkor is, ha új bérlő költözik be, vagy akár csak megnézi a tulajdonodat. Törekedj arra, hogy ne legyen fennakadás. Ez azt jelenti, hogy gondoskodj takarítószolgálatról, lakatosról, festőről, hiszen szükség lehet rájuk egy kiköltözés után. Minden egyes nap, amikor az ingatlanod még üresen áll, ne feledd, hogy a fenntartási költségeit neked kell állnod.

Bátran használd ezt az öt tanácsot, hogy javítsd az ingatlankezelést, ezáltal könnyebbé is teheted az életedet.

 

Szeretnéd felújítani vagy eladni ingatlanodat?

Vagy éppen vásárolnál?

Szeretnéd kihasználni a kedvező ingatlanpiaci helyzetet és elérni akár 30%-os extra hasznot ingatlanbefektetés által?

Esetleg üzlethelyiséggel kapcsoladban keresnél minket?

Kattints az alábbi gombra és munkatársaink készségesenek segítenek neked:

 

 

Kövess minket közösségi oldalainkon is, hogy az aktuális híreinket, információinkat megtaláld! Naponta újabb- és újabb érdekességekkel érkezünk Facebookon és Instagramon is.   

 

Képek forrása: smartingatlan.hu, alejahandlowa.pl, na.rdcpix.com, born2invest.com, rankim.com.br, moroccoworldnews.co