A helyigény és annak fontossága még mindig aktuális tényező az ingatlanbefektetések világában. Egy üzlet sikeressége nagyrészt az ügylet piaci erősségén alapul. Egy esetleges mélypont elérkezésekor nyugodtan kínálhatsz erősebb kedvezményt is – a semmi közepén lévő – ingatlanodra, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy jó adásvételt fogsz kötni. Ha a piacon hiányzik a kereslet, akkor félő, hogy nehézségekbe ütközöl.

Az ajánlatírást megelőzően mindenképp fontos, hogy megfelelő időt szánj arra, hogy kellőképp megvizsgáld, majd leszűkítsd a piacot. Így, ahelyett, hogy elemeznéd azt, mindössze annyit kell tenned, hogy értékeld az ingatlant és hozd meg a döntést. A piac alapos megfigyelése többet jelent annál, mint a legfrissebb értékesítési trendek figyelemmel kísérése, vagy az ingatlanszakasz címsorainak elolvasása. Itt van öt olyan kulcsfontosságú terület, amelyek analizálása segíthet bármely piac értékelésében.

 

 

1.) Értékesítési adatok. A hat hónappal ezelőtt történt eladások nagyon kevés hatással vannak a jelenlegi helyzetre. Indítsd el az értékelést azzal, hogy annyi aktuális eladási információt szerezz, amennyit csak tudsz. Egy ingatlanügynöknek képesnek kell lennie arra, hogy megadja neked ezeket az adatokat, vagy a helyi város weboldalán keresztül. Nézd meg a tranzakciók összesített számát az előző év azonos időszakához képest.

Ezután tekintsd meg az átlagos eladási árat, valamint az átlagos napokat a piacon. Ha hosszabb időbe kerül egy ingatlan eladása, azt a kereslet visszaesésének kell tekinteni, ami végső soron az árak csökkenéséhez vezet. A piaci növekedés mutatójaként meg kell vizsgálnod az új lakhatási engedélyek számát is.

 

2.) Demográfia. A demográfiai és az értékesítési adatok gyakran kéz a kézben járnak. A demográfiai változások gyakran meghatározzák azt, hogy hol állnak az eladási tényezők. Nézd meg a vásárlók és a lakástulajdonosok összetételét a piacon. Vannak úgynevezett „régmúlt” demográfiai trendek, valamint a fiatalabb, első ízben vásárolók közössége. Figyeld meg az iskolai rendszerek erősségét is, hiszen az oktatási intézmények és az adók a potenciális vevők számára a legnagyobb megfontolásnak számítanak. Ha minden tényező egyenértékű, akkor a vásárlók a jobb iskolák helyét választják majd, továbbá a minél alacsonyabb adókat.

 

 

Fontos megvizsgálni a bűnözés és a munkanélküliség arányát is. Az előbbi az elmúlt évtizedben országos szinten stabilizálódott, de ettől függetlenül, lehetnek olyan térségek, ahol továbbra is aggodalomra adhat okot. A magas állástalanság alacsonyabb eladást és nagyobb keresletet eredményez, ami elfojtja az ingatlan értékét. Nyilvánvaló az is, hogy a vevők olyan biztonságos területeken akarnak élni, ahol alacsony a bűnözési ráta. Ha a bűncselekmények száma magas, máshol keresnek ingatlant.

 

3.) Terjeszkedés. Számos város kiemelkedő jelentőséggel bír, amelyek több bevételt eredményeznek, hiszen ennek köszönhetően csökken az adóalap és javul az általános minőség. Emellett az emberek olyan helyeken szeretnek és akarnak élni, ahol mindent el tudnak intézni anélkül, hogy túl messzire utaznának. Azok a települések, amelyeket a közelmúltban bővítettek, vagy fejlődésnek indultak, sokkal keresettebbek az érdeklődők számára.

Befektetőként még mindig tisztességes piaci értéken, vagy alacsonyabb áron lehetnek ezek az ingatlanok, így még mindig vannak felfelé irányuló potenciálok. Egy bővülő város mindig pozitív hatást gyakorol az ingatlanpiacra.

 

4.) Foglalkoztatás. A munkanélküliségi ráta nem az egyetlen foglalkoztatási tényező, amelyet figyelembe kell venni. Az alkalmi, vagy a tartós munkahelyek teljes végösszege szintén fontos adat. A kórházakkal, nagyvállalatokkal, gyárakkal, vagy több szakmai épülettel rendelkező városok nemcsak több száz egyént foglalkoztathatnak, hanem akár több ezer embert is, egy adott területen.

Az ingatlanpiac egy-egy nagyváros főbb pontjaitól számított 15 mérföldön belül, számos lakóhelyet biztosít. Ily módon, háztulajdonosként megkaphatod a kényelmet, hiszen bárhol dolgozhatsz anélkül, hogy naponta több órát kellene utaznod a munkahelyedhez.

5.) A piac rezgései. Fontos, hogy ne csak az elkövetkezendő 60-90 napra koncentrálj, hanem arra is, hogy hol lesz az ingatlanpiac akár egy-két év múlva. Járj nyitott szemmel, légy résen és figyeld meg az összes olyan változást, amelyet hallottál, olvastál a város körül. Kísérd figyelemmel a helyi kiadványokat is, amelyekkel megtalálhatod és csatlakozhatsz annyi közösségi média csoporthoz, amennyihez csak szeretnél.

A piacok folyamatos megfigyelése elengedhetetlen feladat. Egy szóbeszéd, amelynek témája egy új ingatlan építése, már elég ahhoz, hogy érdeklődést generáljon az ott élők között. A híresztelés következtében pedig sokkal könnyebb és gyorsabb lesz megtalálni a potenciális vevőt.

Minél több időt töltesz egy piac alapos feltérképezésével, annál inkább válsz szakszerűvé. Ha néhány hét alatt megvizsgálod az adatokat, nem lesz semmi hiányod. Minden ilyen kutatásnak erről az öt kulcsfontosságú területről kell kiindulnia.

 

 

Szeretnéd felújítani vagy eladni ingatlanodat?

Vagy éppen vásárolnál?

Szeretnéd kihasználni a kedvező ingatlanpiaci helyzetet és elérni akár 30%-os extra hasznot ingatlanbefektetés által?

Esetleg üzlethelyiséggel kapcsoladban keresnél minket?

Kattints az alábbi gombra és munkatársaink készségesenek segítenek neked:

 

 

Megtalálod az aktuális híreinket, információinkat Facebookon és Instagramon is. Kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le a legfrissebb tudnivalókról!

 

Képek forrása: fthmb.tqn.com, invoice-funding.co.uk, incimages.com, curbcallapp.com