Napjainkban az úgynevezett proptech (property technology) a magyar ingatlanpiacra is látványos hatással van. Ebben a szektorban is lesznek változások, hiszen a digitalizáció megjelenése, egyre nagyobb betörése nagymértékben befolyásolja a magyar ingatlan iparágat is.

A digitális megoldások pénzben jelentősen mérhető megtakarítást eredményezhetnek, ezért kijelenthetjük, hogy a kulcsfontosságú szerepeik a hatékonyság köré fonódnak.Azok a vállalkozók, akik már évek óta vállalatvezetőként jelen vannak ebben a szegmensben, már tudják azt, hogy a technika fejlődése alapvető változásokat idéz elő. Cikkünkben bemutatjuk azokat a proptechnek köszönhető módosulásokat, amelyek jóvoltából az ingatlanpiac új irányt vesz.

A proptech kifejezést sokszor az okosotthonokkal azonosítjuk, de ennél azért ez sokkal tágabb szókapcsolatot foglal magába. Idevehetjük az építkezéseknél alkalmazott új technológiai újításokat, a lakásvásárlás online fizetési módjait, vagy a hitelfelvétel jellegét, típusát is.

Egyre több az okos, takarékos épület

A proptech megoldások révén az építkezések hatékonysága növekedésnek indul: olcsóbbá válnak a fejlesztések, valamint csökken az épületegyüttesek működtetésének költsége. Az irodákban a beépített szenzoroknak köszönhetően javul az ingatlanok energiaellátása, költséghatékonyabbá válik az áramellátás. Ezek a digitális megoldások lehetővé teszik azt is, hogyha egy adott emeleten nincsenek már dolgozók, akkor érzékelik ezt és maguktól lekapcsolják a világítást.

A proptech hozzájárul ahhoz is, hogy mobileszközökről gyorsan és távolról is vezérelhetőek legyenek az épületek. Ha a fűtési- és a világítási rendszer kapcsán is ezt alkalmazzák, akkor ez nagymértékű megtakarítást hoz. A teljes kereskedelmi ingatlanpiacon ez akár milliárdos összegű tartalékot eredményezhet. Ha ezt a módszert követik a lakóingatlanok esetében is, akkor ez a fajta energiahatékonyság olcsóbbá teszik ezek fenntartását.

Kihasználatlan parkolók megszűnése

A proptechnek kiemelkedő szerepe van a parkolók esetében is. Budapesten már vannak olyan helyek, ahol egy okostelefonon, bizonyos applikáción keresztül kínálják fel az autósok számára a szabad parkolóhelyeket. Ez a fajta digitális praktika az autósok számára időt takarít meg, valamint a károsanyag – kibocsájtást is mérsékli, csökkenti a városban.

Felmérések szerint egyre nagyobb teret kap Magyarországon a digitális technika alkalmazása az ingatlanpiac területén is, így számos fejlődés várható ezen a területen.

Befektetők könnyebb, gyorsabb elérése online

Az online portálokon az új befektetők elérése, továbbá a tőkebevonási készség egyre nagyobb teret hódít, bár tény, hogy még mindig kevesen alkalmazzák ezt a módszert. Igen nagy előnyhöz juthat az, aki nemcsak a hagyományos módot követi, hanem kész a tanulásra, változásra, újításra.

Blokklánc

Ez a fajta technológia gyorsabbá, egyszerűbbé, valamint olcsóbbá is teheti a tranzakciók költségeit. Köztudott, hogy az ingatlanpiaci díjak kifizetése egy lassú, és cseppet sem költséghatékony folyamat. Egyelőre még gyerekcipőben jár ez az eljárás, de már vannak fejlesztések a blokklánc kialakításában.

Értékbecslés

Nagy segítséget nyújthat egy olyan adatbázis, amely lehetővé teszi a kereskedelmi ingatlanok piacának az összehasonlítását. Ebben a gyűjteményben az adatokat könnyen, gyorsan és egyszerűen össze lehet egymással hasonlítani, amellyel időt és energiát tudunk megspórolni az értékbecslési folyamat idején.

Adatelemzés

Egy teljes körű, mindenre kiterjedő, részletes adatállomány nagy előnyt jelent. Egy ilyen adatbázis megmutatja számunkra a legfontosabb információkat: a bérlői igényeket, keresettebb kerületeket. Ennek segítségével átfogóbb képet kaphatunk a személyes igényekről, a kelendő városrészekről, továbbá az árkülönbségekről is.

Nagyobb átláthatóság

Mint minden vállalkozás esetén kiemelt szerepet kap az átláthatóság. A piac szereplőinek mindenféleképpen együtt kell működnie, akár az adatok gyors megosztásáról, akár a kommunikációról legyen szó. Ha nincs kavarodás a fontos információk között, akkor könnyebb az kooperáció is.

Egyszerűbb értékesítés

A minősítési rendszer biztonságosabbá teszi az adásvételt azok számára is, akik kevésbé otthonosak az ingatlanpiac kérdéseiben. Az átláthatóság pedig egyszerűbbé konstruálja az eladásra váró ingatlanok összegzését, összehasonlítását egymással.

Jól látható, hogy nagy változások vannak készülőben az ingatlanpiac területén is. A proptech egyre inkább utat tör magának országunkban is.

 

Szeretnéd felújítani vagy eladni ingatlanodat?

Vagy éppen vásárolnál?

Szeretnéd kihasználni a kedvező ingatlanpiaci helyzetet és elérni akár 30%-os extra hasznot ingatlanbefektetés által?

Esetleg üzlethelyiséggel kapcsoladban keresnél minket?

Kattints az alábbi gombra és munkatársaink készségesenek segítenek neked:

 

Ha további naprakész információkat szeretnél olvasni, nyugodtan keresd fel a Facebook és Instagram oldalainkat is, hiszen számos újdonságot olvashatsz a közösségi oldalainkon. Kövess minket bátran!

 

Képek forrása: thedoctorweighsin.com, d2bq2usf2vwncx.cloudfront.net, ddt5juiq7j39k.cloudfront.net, specialistfinanceintroducer.co.uk, thepropertyvoice.net