Egy vállalkozás kiváló működtetéséhez elengedhetetlen az, hogy mindig törekedjünk arra, hogy minden szempontból a legjobbat hozzuk ki belőle. Nem csak a vezető és a marketingszakértő, hanem te is éppolyan felelős vagy a pénzügyekért. Akár tetszik, akár nem, de a pénzügyek képesek megtörni és áthúzni a számításaidat.

Nem elég egyszerűen lezárnod az ügyleteket, hanem folyamatosan olyan lépéseket is kell tenned, amelyek javítják az üzleted sorát. Gyakran a legnagyobb kihívásnak ez ígérkezik az új befektetők számára. A számok és a pénzügyek kapcsolatának megértése nagyon nehéz, ugyanakkor nyomasztó is lehet. Azonban minél jobban gazdagítod a pénzügyeid, annál erősebb lesz a vállalkozásod. Most cikkünkben segítünk neked megérteni és javítani az ingatlanpiac pénzügyi oldalát.

1. Válaszd el az üzleti és a személyes pénzügyeket. Fontos, hogy elkülönítsd az üzleti és a személyes pénzügyeidet. Ha összekevereded őket, nehéz lehet szétválasztani újra, hacsak nem lehetetlen. Bármekkora és bármi is legyen a tőkéd, amellyel elindítod az üzleti tevékenységedet, mindenképp érdemes ezt egy külön számlára helyezned. Ha jövedelmet kapsz, vagy a vállalkozásoddal kapcsolatos kiadásod van, mindig ügyelj arra, hogy ebből a fiókból hajtsd végre ezt. Még akkor is, ha úgy gondolod, hogy a hónap végén simán fel tudod idézni és vázolni a kiadásokat, bevételeket, ennek ellenére is időigényesebb és keményebb feladat lesz, mint gondolnád.

Szintén jó ötlet már akkor létrehozni a külön számlát, amikor megalapítod a kis vállalatod. A legtöbb befektető a rugalmasságot és a biztonságot választja, te is tégy így, de mindenekelőtt beszélj egy könyvelővel, mielőtt döntést hoznál. Ha ezt a tanácsot megfogadod, akkor időt és pénzt is meg tudsz takarítani. Minden vállalkozás elindításakor az a legjobb, ha a dolgok a lehető legegyszerűbben haladnak sorba, ezáltal áttekinthetőbb és megbízhatóbb lesz pénzügyek terén a céged.

2. Értsd meg a költségeket. A legtöbb vállalkozáshoz hasonlóan az ingatlanbefektetések is alulról építkeznek. Az egyik legnagyobb meglepetés az új befektetők számára az egyes üzletekkel kapcsolatos költségek összege. Talán hallottál már arról, hogy mennyire fontos a pénzügyek szoros figyelése, egyben tartása. Mindig tudnod kell, hogy mi az, ami még belefér a pénzügyi kiadásokba, illetve mi az, ami már nem. Úgy kell kikalkulálnod az üzleti tervedben ezt, hogy pontosan és részletesen képben legyél az anyagiakkal.

Nem lehet egyszerűen figyelem nélkül hagyni, vagy félvállról venni, hiszen nem elég tudnod, meg is kell értened a költségek működését. Nem szabad elfelejtened a feladataidat sem: minden hónap végén pontos kimutatást kell készítened, majd át kell adnod ezt a könyvelődnek. Mindig légy nyitott és tanulékony, hiszen tudnod kell, melyek azok a területek, amelyek a pénzed legjobb megtérülését jelentik, biztosítják. A lezárási ügyletek nyilvánvalóan nagyszerűek, de nem leszel elégedett, ha a költségeid túl magasak.

3. Védd a hitelminősítést. A pénzügyek és a hitelminősítés általában kéz a kézben járnak. Még akkor is fontosak, ha jelenleg nem használod az olyan ügyletek finanszírozását, amelyekről soha nem tudhatod, mikor lesz szükséged. A jó hitelezési eredmények sokkal többet jelentenek, mint egyszerűen mindent időben kifizetni. Az igaz, hogy az időben történő fizetések mindig fontosak, de nem elegek ahhoz, hogy megkapd a kívánt hitel pontszámot. Egyrészt érdemes alacsony egyenleget tartanod a számláidon, emellett az sem árt, ha jól tudsz keveredni a részletekkel és a forgó adósságokkal.

Minden vállalkozásnak havi rendszerességgel felül kell vizsgálnia a meglévő hitelét. Mindig sokkal egyszerűbb, ha már az elejétől fogva foglalkozol ezekkel, hiszen nem árt, ha tisztában vagy a hitelezés és a pénzügyek egymáshoz való viszonyával. Jó hitelességgel mindig képes lehetsz arra, hogy rövid távú finanszírozást használj, ami a későbbiekben nagy segítségedre lehet az üzletedben. Függetlenül attól, hogy tudod-e vagy sem a hitelminősítésedet, az egyik legfontosabb finanszírozási szempont a vállalkozásodban.

4. Értsd meg az adóbevallásokat. A lezárás során összegyűjtött csekk nem az a pénzösszeg, amit egy ügyletnél teszel. Tudnod kell, hogy a vállalkozások és az egyéni vállalkozók hogyan fizetnek adót, mi ennek a menete. Érdemes utánajárnod, mi a folyamata, valamint az sem árt, ha te is tudod a lépéseket, amelyeket be kell tartanod. Minden olyan üzletnek, amely bezár, a pénzeszközöket fel kell osztania. Nyilvánvaló, hogy a könyvelőd segíteni fog neked megérteni a műveletet, de ezt minden tranzakció során figyelembe kell venned.

Léteznek olyan adókövetkezmények is, amikor egy ingatlant adsz el. Ha a pénzt egy éven belül nem fektetik be, akkor tőkeemelést kell fizetned. Mindenképp érdemes tehát alaposan megvizsgálni, továbbá információkat gyűjteni az adózásról, adókedvezményekről. Fontos, hogy mielőtt bármilyen üzletbe belevágnál, értsd meg az adókat, hiszen mint minden más üzleti adózás esetében, a költségek nagy részét teszik ki.

Nincs szükség pénzügyi mágusra, hogy megértsd a gazdaság világát, üzleti tevékenységét. Sok szempontból ugyanaz, mint a háztartások pénzügyei, csak nagyobb léptékben. Minél jobban megérted ezek mozgását, működését, annál nagyobb mértékben tudsz fejlődni, és fejleszteni a vállalkozásodat.

 

Szeretnéd felújítani vagy eladni ingatlanodat?

Vagy éppen vásárolnál?

Szeretnéd kihasználni a kedvező ingatlanpiaci helyzetet és elérni akár 30%-os extra hasznot ingatlanbefektetés által?

Esetleg üzlethelyiséggel kapcsoladban keresnél minket?

Kattints az alábbi gombra és munkatársaink készségesenek segítenek neked:

 

Megtalálod a naponta frissülő híreinket Facebookon itt és Instagramon is. Kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le a legfrissebb tudnivalókról!

Képek forrása: millasreggeli.hu, eu-tax.hu, 24.hu, itw.hu