A legtöbb ingatlanbefektető folyamatosan keresi a következő nyélbe üthető üzletet. Jellemző rájuk az, hogy általában a jövőre figyelnek még akkor is, ha vannak olyan projektjeik is, amelyeken jelenleg dolgoznak. Vannak esetek, amikor ez a törekvés olyan új adásvételhez vezet, amelyet igazából nem is szeretnének. Ez az a pont, amikor néha bizony meg kell állni és fontolóra venni azt, hogy valóban érdemes-e ajánlatot tenni. Szép dolog egy újabb szerződést kötni, de mindenekelőtt itt van öt olyan tényező, amelyet át kell gondolnod, mielőtt ajánlatot teszel.

1. Javítási költségek. A megvásárolt ingatlanok fő alapszabálya az, hogy értéket generáljon vásárlás után. Ezt általában a megfelelő piacon történő vásárlás, vagy értéknövelés révén korrigálják. Ha a fejlesztések költsége meghaladja a kifizetésedet, az üzlet nem lehet olyan jó, mint gondoltad. Éppen ezért célszerű az ajánlat elkészítése előtt kikalkulálnod a javítás költségeit. Kezdettől fogva győződj meg arról, hogy reális számokat használsz-e. Ezt követően pedig nézd meg, hogy a javítási számok megadják-e a várható megtérülést.

A nem pontosan lekövetett fejlesztésekkel az a baj, hogy nem mindig a várva várt kiadásokat hozzák magukkal. Függetlenül attól, hogy bérbeadásért, vagy pedig saját részre vásárolsz, mindkét esetben valószínűleg karbantartási munkálatokra is kell költened. Érdemes tehát jól átgondolnod és arra törekedned, hogy csak olyan ingatlant szerezz be, amelynek a javítása, felújítása és annak költsége előbb-utóbb, de megtérül.

2. Számok. A javítás költségein felül számos más összetevő is befolyásolja a döntésedet. A számok, minden üzletág gerincét jelentik. Nem elegendő egyszerűen felvázolni őket, majd azt feltételezni, hogy pontosak. Ha még egy kicsit sem jársz utána, akkor nem fogsz nyereséget keresni. Van néhány olyan egyszerű képlet, amelyeket útmutatóként használhatsz. Ezek elavultnak és lényegtelennek tűnhetnek, de szinte bármilyen tulajdonságot figyelembe véve kiválóan alkalmazhatók.

Kezdd a legegyszerűbbel, mint minden vásárlásnál, az árral. Készíts tervet erre vonatkozóan, hogy mit tervezel az ajánlattal kapcsolatban? Ez egész egyszerűen olyan nyilvánvaló, mint amilyennek hangzik, hiszen ezek a fontos számok a kérő árajánlattal dolgoznak. Sosem tudhatod, hogy egy értékesítő, vagy egy érdeklődő miként gondolkodik, és milyen módon reagál a te ajánlatodra. Következő lépésben gondolj az ingatlan javítás utáni értékére, továbbá az aktuális piaci feltételekre. Fontos, hogy összehasonlítsd ezeket egymással.

3. Megfelelő alaposság. Tudsz mindent a tulajdonról és az üzletről? A legsikeresebb befektetők azok, akik nem hagynak az érdeklődőkben semmilyen felmerülő kérdést, bizonytalanságot. Ők azok, akik nem fogadják el tényként az eladók, vagy az ingatlanügynökök egyre növekvő számát. Az igaz, hogy kellő idő és türelem kell mire mindent leellenőriznek az ingatlan helyzetéről, de nem sajnálják erre az energiájukat.

Nem kétséges, hogy a lakást jól szemügyre kell venned, állapotfelmérést kell végezned. Ezután alapos kutatást, vizsgálódást kell tartanod, méghozzá nem csak a megvásárolni kívánt ingatlanról, hanem annak a környékéről, címéről, a számokról, az ingatlanpiaci helyzetéről és magáról az üzletről is.

Sok olyan különféle faktor van, amelyek esetében elég csak egy apró változás, egy kis csúszás, ami máris boríthat mindent, így csalódást okozhat. Mindig vannak olyan új összetevők, amelyek felbukkannak, amelyek kívül esnek az irányításodon. Ettől függetlenül mindent meg kell tenned, hogy a lehető legkevésbé rugaszkodj el a valóságtól. Az ajánlat meghozatala előtt a kellő gondosság, alaposság nélkülözhetetlen.

4. Törvényesség. Csak abban az esetben lépj tovább az ajánlattal, ha kellőképpen utánajártál a számoknak és az ingatlan állapotának. Még ha úgy tűnik is, minden világos számodra, még nem értél a folyamat végére. Neked, az ingatlanügynöködnek, valamint az ügyvédednek is alaposan át kell tekintenie az ingatlanhoz kapcsolódó szerződést és az egyéb jogi dokumentumokat.

Mindenképp érdemes egy jó ügyvédet keresned, aki tárgyal, és eligazít téged minden felmerülő kérdésedben, továbbá rögzíti a különféle pontokat a szerződésben. Ha valami probléma merülne fel, vagy patthelyzet alakulna ki az eljárás során, akkor mérlegeld az ajánlattételedet, készíts kockázatelemzést és vedd figyelembe a várható nyereséget.

5. Mi a teendő a tulajdonjog megszerzése után? A fő, hogy minden tényező feleljen meg a valóságnak. A végső szegmens az üzleted előrehaladásával biztosítja azt, hogy te is, és a vállalkozód is ugyanazon az oldalon álltok a költségvetés és a munkaterület tekintetében. Ezenfelül meg kell találnod a csapatod többi tagját, akik rendelkezésedre állnak és biztosítanak téged a megfelelő tájékoztatásról.

Ha a csapattagjaid más projektekkel is rendelkeznek, valószínű, hogy ezáltal nem tudják pontosan tartani a határidőket, csúszások várhatók, meghosszabbodhat az időkeret, ami téged csak hátráltat. Egy ilyen késedelem hatással lehet az árra is. Bármilyen ingatlanbefektetéssel kapcsolatban az idő az egyik legfontosabb tényező.

Mielőtt ajánlatot tennél, tudnod kell, hogy a munkatársak biztosan készen állnak-e, pontos munkatervvel rendelkeznek-e, hiszen csak így, ezek tudatában tudsz megfelelően elindulni az ingatlan vásárlás hosszú, rögös útján.

 

Soha ne tegyél ajánlatot csak és kizárólag az ajánlat kedvéért, mert a végén egy olyan ingatlanhoz jutsz, amelyet nem igazán akarsz, és nem tudsz már visszalépni. Mielőtt lakást vennél, mindenképpen vedd figyelembe a fenti öt tényezőt.

 

Szeretnéd felújítani vagy eladni ingatlanodat?

Vagy éppen vásárolnál?

Szeretnéd kihasználni a kedvező ingatlanpiaci helyzetet és elérni akár 30%-os extra hasznot ingatlanbefektetés által?

Esetleg üzlethelyiséggel kapcsoladban keresnél minket?

Kattints az alábbi gombra és munkatársaink készségesenek segítenek neked:

 

 

Kövess minket közösségi oldalainkon is, Facebookon itt és Instagram oldalunkon, hiszen naponta frissülő ingatlanpiaci hírekkel jövünk.

 

Képek forrása: eladjukalakasod.hu, nlcafe.hu, daveburch.ca, news1130.com