Az első lakás befektetésként való megvásárlását rengeteg munka és tervezési folyamat előzi meg. Érdemes körültekintőnek lenned és előrelátóan gondolkodnod, mielőtt megveszed az első ingatlanodat. A fő cél, ha bérbe szeretnéd adni, hogy optimális hozamot érhessen el számodra, továbbá az is, hogy elkerüld a rosszul választott lakóingatlanból eredő súlyos pénzügyi visszaesést. Vannak olyan szempontok, amelyeket figyelembe kell venned jövedelemtermelő ingatlanok keresésekor.

Vess egy pillantást a legfontosabb tényezőkre, amelyekre gondolnod kell, amikor megpróbálod megtalálni a legjobb kiadásra szánt ingatlanodat

1. Terület: A helyszín, valamint annak a minősége, ahol bérbe vesz az ember egy ingatlant, meghatározza a bérlők típusát, illetve azt is, hogy milyen gyakran lép fel a megüresedés problémája. Például abban az esetben, ha egy otthont vásárolsz az egyetem közelében, az nagyban befolyásolja a bérlőid összetételét, hiszen több mint valószínű, hogy a várt érdeklődőid csoportja nagyrészt diákokból áll.

Lehet, hogy gyakrabban szembesülsz majd azzal, hogy a diákok hazatérnek nyáron egy hosszabb időtartamra, így nem biztos, hogy arra a két-három hónapra könnyen találsz majd új lakót, ahogy az sem garantált, hogy a bérlőid kifizetik ugyanazt az összeget úgy, hogy csak fenntartsák a helyüket az ingatlanodban. Elég nagy a rizikófaktor emiatt, ráadásul magasabb bérleti díjakra lenne szükséged, ha ideális esetben hosszútávra szóló bérleti szerződéseket szeretnél.

Az első és legfontosabb talán, hogy mindenképp vizsgáld meg a meglévő és a tervezett közparkok, bevásárlóközpontok, irodák, tömegközlekedési megállóhelyek és minden más olyan tényező helyet és projektet, amely elképzelhetően csábítja majd a bérlőket. Bemutathatod a fejlesztők projekt-brosúráit, és online kutatásokat is végezhetsz annak érdekében, hogy létrehozd az ilyen létesítmények telítettségét egy városrészen.

Azt is tudnod kell, hogy milyen új fejlesztések várhatóak, továbbá mi került a helyi önkormányzat speciális céljai közé. Olyan régiót keress, amely kitűnő növekedési kilátással rendelkezik, ahol iskolák, üzleti parkok, bevásárlóközpontok és szórakoztató zónák már megtalálhatóak, vagy épp tervezés alatt állnak. Ezzel párhuzamosan figyelj minden olyan új fejlesztésre, amely csökkentheti a környező tulajdonságok értékét, például a zöld nyílt terek, vagy a nyilvános parkolóhelyek hiánya.

2. Ingatlanadók: Az ingatlanadók nem egységesek, és mint befektetőnek – aki pénzt szeretne keresni a bérleti díjból – fontos, hogy pontosan tudja, hogy mennyit veszít az adók miatt. Érdemes utánajárni, kalkulációt készíteni a lehetséges költségekről. A magasabb adó követelmények nyilvánvalóan a nagyon jó területeken vannak, amelyek általában hosszú távú bérlőket is vonzanak.

3. Oktatási intézmények: A bérlők lehetnek gyerekes családok, vagy olyan fiatal párok, akik a közeljövőben gyerekeket terveznek. Számukra az ideális helyszín, terület az, amely egy vagy több óvoda, iskola, bevásárlóközpont, bolt, központi orvosi rendelő közelében állnak. A minőségi iskolák jelenléte az általad befektetett területen pozitívan befolyásolhatja befektetéseidnek értékét. Ne felejtsd el, hogy a bérleti ingatlan teljes értéke akkor térül meg, amikor végül eladod azt, még abban az esetben is, ha elsősorban a havi bérleti díjak megszerzése a célod.

4. Munkaerőpiac: A növekvő foglalkoztatási lehetőségekkel rendelkező területek hajlamosak arra, hogy több embert vonzanak – azaz ezáltal több bérlőt is jelentenek. Nyilvánvaló, hogy a legvonzóbb ingatlannak az számít, amely közel van egy vagy több gyorsan növekvő vállalathoz, vagy esetleg olyan irodák közelében helyezkedik el, ahol jó hírű cégek aktívan jelen vannak, így munkahelyeket képesek generálni.

5. Az ütemterv, projekt minősége: Ma a bérlakást keresők olyan projekteket preferálnak, amelyek plusz értéket is hozzáadnak az életmódjukhoz. A legjobb életstílusú tervek jó alapok lehetnek beszerzési célból, de az emberek elvárják azt is, hogy megfelelő szintű szolgáltatásokat is kapjanak az ingatlanokban, illetve azok környezetében. A családok számára a fő szempontok közé tartozik: a kert, a zöldövezet nagysága, a játszótér, az idősek számára fenntartott pihenési- és kikapcsolódási lehetőségek, a megbízható közbiztonság és a szakszerű karbantartás. A komplexumon belüli hangulat is nagyon meghatározó lehet számukra.

6. Bérleti díjak: Tudnod kell, hogy bizonyos városrészek drágábbak, így a bérleti díjak ott megemelkedhetnek. Győződj meg róla, hogy elegendő információt találtál a térségről, hogy eldönthesd, a következő öt évben milyen tendencia mutatkozhat meg. Az ingatlanadó emelkedhet, a költségek nőhetnek, így célszerű itt is megvizsgálni az elmúlt évek irányvonalát. Az egyedülálló családi házak tulajdonosai gyakran olyan bérlőket keresnek, akik hosszú távú bérleti szerződéssel veszik igénybe az ingatlant.

Lakástulajdonosként olyan területet keress, ahol valószínű, hogy ilyen családok szeretnének letelepedni, otthont keresni. Továbbá ne feledd, hogy a tulajdonjog megvásárlása még kívánatosabb lehet néhány módosítással, ingatlan felújítással együttvéve, ami még jobban csábítja a bérlőket, akik ezáltal hajlandóak magasabb bérleti díjakat fizetni. Az ingatlan ilyen változásai az otthoni értékesítési érték növelésének célját is szolgálják abban az esetben, ha néhány éven belül, piaci forgalomba kívánják helyezni.

Minden megyének, azon belül minden egyes városnak olyan területei vannak, amelyek kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek a bérleti lehetőség, valamint az ingatlanok vásárlása tekintetében. Végezz kutatásokat, mérd fel a piaci helyzetet és ne hagyd, hogy a legjobb lehetőség elússzon! Ne felejtsd el, hogy az ingatlanbefektetés nem az ingatlan megvásárlásával kezdődik, hanem mindenekelőtt a pénzügyek megteremtésével indul el.

 

Vannak még kérdéseid? Szeretnél bővebb tájékoztatást kapni az ingatlanbefektetésről? Kattints ide, hogy felkeresd munkatársainkat, akik készségesen segítenek neked eligazodni a lakásvásárlás- és kiadás témáiban.

Kövess minket a közösségi média oldalakon is, hogy ne maradj le a naponta frissülő, aktuális ingatlanpiaci híreinkről sem. Megtalálsz minket Facebookon ide kattintva, valamint Instagramon is.

 

 

Képek forrása: janicsakugyvediiroda.hu, cmeimg-a.akamaihd.net, .ujlakopark.hu, ifindproperty.co.nz