Ma már elég sok módja van annak, hogy ingatlant vásároljunk. Függetlenül attól, hogy elsődleges lakóhelyként, vagy beruházásként vesszük meg, mindenekelőtt célszerű megtalálnunk a megfelelő finanszírozását. Vannak esetek, amikor ennek a legjobb módszere a hagyományos hitelezés.

Bárki, aki az elmúlt öt év során végigkövette a banki hitelezés folyamatait, az tudja, hogy mára elég sok minden megváltozott ezzel kapcsolatban. Az alapvető lépések és követelmények ugyanazok, de a papírmunka és a dokumentáció mennyisége igen csak megnőtt. Nem szabad elfelejtenünk a kamatláb változásait, valamint a hitel jóváhagyására szánt időt sem. Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legkedvezőbb kölcsönt, jó, ha tudjuk, milyen finanszírozási megállapodások léteznek. Cikkünkben most részletesen kifejtjük a jelzáloghitellel kapcsolatos tudnivalókat, illetve adunk öt olyan tanácsot is, amelyek segítenek a lehető legjobb jelzálogkölcsönzésben.

 

 

1.)    Ismerd meg a lehetőségeidet. Kölcsönök terén mindig meg kell győződnöd arról, hogy pontosan milyen opciók léteznek. A legtöbb vásárló, aki megtalálta a megfelelő ingatlant, minél hamarabb nyélbe szeretné ütni az üzletet, ezért általában a jelzálog gyakran az utolsó dolog, amire gondolnak. Ahogy a potenciális vevők megkezdik az ingatlankeresést, időt kellene szánniuk a jelzálog lehetőségek felkutatására is. Érdemes megvizsgálnod és figyelembe venned a rendelkezésre álló összes hitelprogram kínálatát. Egy lakás vásárlásakor nem feltétlenül kell megcéloznod a hagyományos, 30 éves fix jelzáloghitelt.

Vannak esetek, amikor egy rövid távú, kamatláb alapú jelzálog sokkal jobb alternatíva lehet. Még akkor is, ha az ingatlant bérleti díjért kívánod kiadni, tehát befektetésként használnod. Az ilyen típusú kölcsönnek ebben az esetben nem sok értelme van, de soha nem tudhatod, mikor jön jól egy jelzáloghitel. Minél jobban megismered és megérted az összes hitel opciót, annál könnyebb eligazodni bennük egy ingatlan vásárlásakor.

 

2.)    Légy tettre kész! Ha szeretnél ajánlatot tenni, akkor jó, ha készen állsz az azonnali cselekvésre. Figyelj arra, hogy rendben legyenek a fontos irataid. A legjobb módja ennek az, ha az összes hiteledet összegezed, lefűzöd, még azelőtt, hogy elkezdenéd az ingatlanok keresését. Az olyan elemeket, mint például adóbevallás, üzleti engedély, társadalombiztosítási kártya és járművezetői engedély, nem kell rendszeresen frissítened. Tartsd ezeket a dokumentumokat egy helyen, továbbá jó, ha készítesz róluk egy másolatot, amelyeket így egy dedikált fájlban a laptopodon tudsz tárolni. Az egyéb tételek, mint például a bankszámlakivonatok, a bérleti díjak és a jövedelemigazolás havonta frissíthetők. Szintén meg kell őrizned az aktuális előminősítési levelet egy fájlban, valamint a hiteljelentés egy példányát.

Minél több elemet tudsz biztosítani a hitelező vagy a jelzálog-bróker számára, annál könnyebb a folyamat megkezdése. Ezzel jó néhány nappal megrövidítheted az eljárást, valamint felgyorsíthatod a tervezett záró dátumot, amely elősegíti az ingatlan megvásárlását.

 

 

3.)    Nézz körül! Ma már igen alapos kapcsolatot létesíthetsz egy hitelezővel, amelyhez finanszírozás szükséges. Ha eddig nem volt szükséged hitelező támogatására, akkor mindenekelőtt járd alaposan körbe a témát, menj el több elemzőhöz, bankhoz, hogy teljes képet kapj a folyamatról. Nyilvánvaló, hogy a hitelező cég a legfontosabb számodra, de ne felejtsd el megnézni az ügyvédi és a lakástulajdonos biztosító által kínált lehetőségeket sem. Mint minden üzletben, az ingatlanok területén is az ár, a tapasztalat és a hatékonyság egyvelegét kell figyelembe venned.

Ha tudod, hogy a kölcsön jóváhagyása problémát okozhat, akkor előfordulhat, hogy fel kell keresned egy jelzálog-brókert, aki könnyebben felveheti a kapcsolatot más hitelezőkkel is, ezáltal a segítségedre lehet. Alapos kutatás után, ha számos embert megkérdeztél, lesz már egy pontos képed a hitelekről, azok folyamatairól. Vess össze minden lehetőséget, a pozitívumokat és az esetleges várható nehézségeket is. Így biztosak vagyunk benne, hogy hamar megtalálod a számodra legkedvezőbb kölcsönt.

 

 4.)    Hitel lezárása. Minden vásárló a lehető legjobb üzletet akarja megkötni. Mindazonáltal mindig emlékezned kell arra, hogy van az érmének egy másik oldala is. A kamatlábakra érdemes kellő figyelmet fordítani, hiszen ezek állandóan mozgásban vannak. Naponta, esetenként akár többször is változhatnak. Ha találsz egy jó ingatlant, megfelelő hitelkínálattal, akkor érdemes megragadni az alkalmat, és lezárni az adott hitelt. Egy nagyobb hitel megrázó hatással lehet a havi fizetésedre. Ha elfogadod a hitelkonstrukciót, igaz, hogy nem jutsz alacsonyabb árhoz, jobb kamatlábhoz, de ebből kifolyólag megszűnik a magasabb kockázat is. Ha megfelelőek a körülmények, akkor nyugodtan indítsd el a hitel lezárási kérelmet, függetlenül attól, hogy hol tart a piac.

 

 

5.)    Kérdezz. Ha kérdésed van valamivel kapcsolatban, vagy nem egyértelmű számodra egy-egy folyamat, nyugodtan kérdezd azt meg, hogy pontos választ kapj. Néha egy egyszerű kérdés feltevésével jobb üzletre tehetsz szert. A megfelelő ügyvéd, bankár, hitelező segítségével, lefaraghatsz az esetleges plusz költségekből. Mindig kérdezz rá a közvetítői díjakra, továbbá a rejtett költségekre is. Ha valami aggaszt, és nem tudsz rá megoldást, ne érezd magad kellemetlenül, beszélj róla, kérdezd meg a szakembereket.

 

Ha még kérdéseid merültek fel ezzel a témával kapcsolatban, vagy többet szeretnél megtudni az ingatlan értékesítésének menetéről, vedd fel velünk a kapcsolatot ide kattintva, segítőkész kollégáink szívesen állnak rendelkezésedre!

Ne maradj le az aktuális ingatlanpiaci híreinkről sem, kövess minket Facebookon, és Instagram oldalunkon is!

 

Képek forrása: csalad.hu, elzainvest.hu, dossierfamilial.com, saga.co.uk