Vajon idén milyen lesz a tendencia a lakáspiac területén? Sokan kíváncsiak arra, hogy meddig fog tartani a jelenlegi ingatlanok áremelkedése. Lesz-e ebben fordulat? Ha igen, mikor? Tavaly országszerte nőtt az adásvételek száma, valamint a lakásárak is. Egyre többen vesznek hitelre lakóingatlant, az elhelyezkedés, a terület pedig igen meghatározó tényező a mai napig is.

Nehéz pontos következtetéseket levonni, de a szakértők elmondják tapasztalataikat, megosztják véleményüket a következő egy évben várható ingatlanpiac változásairól. Reméljük ez a cikkünk hasznos lesz számodra, és segíteni fog téged a lakásvásárlási döntésedben.

Hogy hogyan alakulnak 2018-ban a bérleti díjak, a lakásárak, valamint a kereslet iránti igény? Ahhoz, hogy még teljesebb képet kapjunk meg kell vizsgálnunk azt is, hogy több lesz-e a befektetési céllal vásárolt lakások száma, továbbá hogyan alakul az ingatlanok értékesítési ideje (hosszabb lesz, vagy rövidebb), illetve lesz-e számottevő külföldi vásárló.

Ingatlanpiac helyzete

Éppen a második ingatlanpiaci hullámban vagyunk, annak is a felső periódusában, de ez nem jelenti azt, hogy a növekedés meg fog állni. További emelkedések várhatóak még 2018-ban is a fővárosban, valamint a megyeszékhelyeken is, bár igaz, hogy ennek üteme folyamatosan lassul. A befektetők számára Budapest belvárosa egyre népszerűbb. Az elemzők szerint most is könnyebb lesz eladni a társasházi ingatlanokat, mint a családi házakat, hiszen sokkal gyorsabban értékesíthetők a panellakások. Természetesen mindenféle ingatlant el lehet adni, de az nem mindegy, hogy mikor kerül sor az értékesítésre, és mennyi ideig tart a folyamata. A társasházi lakások és a családi házak értékesítésének időtartama között most is kétszeres a különbség. Idén magasabb árak várhatóak, ami azt fogja majd eredményezni, hogy valamivel hosszabb ideig lesznek az ingatlanpiacon a lakások. A jól árazott panellakások általában 3-4 hónap alatt elkelnek, míg egy családi ház esetében ez az idő elhúzódhat akár 7-8 hónapig is.

 

Bérleti díjak, hitelezés alakulása

A szakértők véleménye szerint 2018-ban stagnálás következhet be a bérleti díjak terén, Budapesten. A megyeszékhelyeken kisebb ütemű növekedést jósolnak az elemzők. Éles vonal figyelhető meg a főváros és vidék közötti tekintetben is. Igen magas árak jellemzőek Budapestre, valamint a jó helyen lévő ingatlanok bérleti díjaira. A bérlők számára ez a fajta drágulás nagy gondot okoz, míg a bérbeadóknak magas hozamot biztosít. Az egyetemvárosokban is ez a tendencia figyelhető meg, hiszen ezeken a helyeken mindig is erőteljesebb volt a lakáspiac. A kisebb településeken a bérleti díjak alacsonyabbak, mivel ott az ingatlanpiaci mozgás is jóval visszafogottabb. A következő félévben tehát a lakásárak nagymértékben állandósulnak, kiszámíthatóbb piac, valamint kevésbé változó ingatlanpiaci helyzet várható.

 

Új lakások terén emelkedni fognak a költségek, hiszen a beruházás, tervrajzkészítés, kivitelezés, mind-mind megemeli pluszban az árakat a használt ingatlanokhoz képest. Ugyanakkor elmondható, hogy tavaly is magas volt a kereslet az újépítésű lakások iránt, így bátran kijelenthetjük, hogy ezek árai drágulni fognak ebben az évben is. A kérdés csak az, hogy ilyen drágulás mellett mennyi ideig lesz rá vásárló, fizetőképes kereslet.

Hitelezés tekintetében egy erős tendencia mutatkozik, hiszen a lakásárak emelkedése szorosan összefügg a hitelkérelmezéssel. Egyre többen vesznek akár befektetési céllal, akár saját tulajdonra szánt ingatlant hitelből, ezért több mint valószínű, hogy a lakáshitelek ugrásszerűen megnőnek.  

 

Ha szeretnél többet megtudni a jelenlegi ingatlanpiac helyzetéről, jövőbeli változásairól, akkor keresd bátran csapatunkat ide kattintva. Ha pedig idén lakásvásárlást, értékesítést, vagy kiadást tervezel, abban az esetben is fordulj hozzánk bizalommal, mi lelkesen a segítségedre leszünk.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is, hiszen a legfrissebb információkat, érdekes híreinket megtalálod Facebookon és Instagramon is.

 

Képek forrása: porfolio.hu, bbingatlanberuhazo.hu, i.investopedia.com