Jelenleg Magyarországon igen nagy a választék a különböző lakásbiztosítók terén. Többféle ajánlattal, kiegészítő csomagokkal, gyors kártérítéssel, valamint alacsony havidíjjal is kecsegtetnek, így nem csoda, ha az ember nehezen igazodik el, hiszen sokszor választani sem tud közülük. Mindenekelőtt érdemes körüljárni jobban a témát, célszerű utána olvasni, majd pedig kiválasztani a jövőbeli biztosítónkat a sok lehetőség közül. Az ismerősi körünkben biztosan találkoztunk már olyan esettel, amikor a biztosító valamilyen oknál fogva nem fedezte a kárt.

Általában mindig irányadó a biztosítási szerződés, hiszen mindig az abban foglaltak szerint jár el a biztosítónk. Ez részletesen taglalja, hogy milyen káresemények során nyújt védelmet számunkra. Ellenben vannak olyan kikötések, amelyek fennállása során bizony egyik biztosító sem fizet. Nézzük meg milyen események kapcsán mentesül kártérítés alól a lakásbiztosítónk.

  • Gondatlanság, szándékosság esetén

A 2013. évi V. törvény LXII fejezete szól a biztosításokról. A Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy pontosan milyen esetekben nem kell fizetnie a biztosítónak, mert mentességet élvez. Ilyen lehet az, amikor a biztosító be tudja bizonyítani, hogy a keletkező kárt a szerződő fél, tehát a biztosított, vagy annak egy hozzátartozója okozta gondatlanságból, vagy szándékosan.

Hogy mi számít súlyos gondatlanságnak?

A Polgári Törvénykönyv szerint annak minősül, ha a kárt okozó személy szervezetében 2,5 ezreléket meghaladó alkoholtartalom áll fenn, tehát súlyosan ittas, vagy kábítószer hatása alatt áll. Gondatlanságnak minősül az is, ha a károkozás engedélyhez kötött tevékenység engedély nélküli használata során lépett fel, ilyen eset például, ha valaki jogosítvány nélküli gépjárművezetéssel okoz bajt, továbbá olyankor is, ha nem tették meg a betartandó óvintézkedéseket a kármegelőzés szempontjából.

A biztosítási szerződésnek kötelezően ki kell térnie arra is, hogy ha az épületben keletkező kár összefüggésbe hozható az elmaradt karbantartási munkálatokkal. Abban az esetben, ha az ingatlan elavultságával van összefüggésbe a károsodás, akkor sem köteles fizetni a biztosító. Ezek a veszteségek több mint valószínű, hogy elkerülhetőek lettek volna, ha figyelembe veszik az építmény megfelelő gondozását, ápolását. Az általános kizárás jellemző azon károkra, amelyek hatósági eljárás során jöttek létre, vagy zavargással, tüntetéssel, tömegmegmozdulással van összefüggésben, valamint radioaktív- és környezetszennyezés esetén fellépő kár során sem fizet a biztosító.

Abban az esetben is mentességet élvez, ha a kárt okozó személy, csalással téveszti meg a biztosítót. Ilyenkor a személy ellen eljárás indul, ami akár börtönbüntetéssel is végződhet.

Gyakori probléma lehet egy viharkár esetén történő beázás kártérítése is, ugyanis számos esetben a biztosító elutasítja a megtérítést, méghozzá bizonyítottság hiányára hivatkozva. Ilyenkor jó, ha az ember készít jó minőségű fotókat és egy videó felvételt is a beázás területéről, amelyek később bizonyítékul szolgálhatnak. Fontos azonban, hogy ne kezdjünk bele semmilyen javítási munkálatokba, ameddig a kárszakértő részletes vizsgálatot nem tesz az adott területről. Itt sokszor egy eltömődött eresz is okozhatja a keletkezett kárt, vagy egyszerűen a tető nem megfelelő karbantartása. Ezekben az esetekben is több mint valószínű, hogy a biztosító nem fog fizetni nekünk.

Sokszor előfordulhat a szomszéd fájának kidőlése a saját ingatlanterületünkre, vagy a saját kertünkben levő fa eldőlése a házunkra. Ilyenkor mindig annak a felelősségbiztosítása fizet, akinek a térségén állt a fa. Ma már a lakásbiztosításoknak van felelősségbiztosítási része is, emiatt tehát nem kell aggódnunk, ha ilyesmi történik egy nagyobb vihar esetén. Fontos tudni, hogy a kertben lévő bútorok, medence, hintaágy biztosítását külön kell biztosítanunk, erre szolgálnak a biztosítók kiegészítő csomagajánlatai.

Érdemes odafigyelni arra is, hogy a keletkezett kárt 48 órán belül bejelentsük a biztosítónak. Amennyiben megfelelően dokumentáltuk a kárunkat, tételesen feljegyeztük kiadásainkat számlákkal együtt, valamint a teljes javítási munkálatokkal járó költségeket is, de ennek ellenére a biztosítónk hárít, és nem fizet, akkor nyugodtan hivatkozzunk a szerződés azon pontjára, amelyik erre vonatkozik, és eszerint szólítsuk fel a biztosítót a kifizetésre. Következő lépésként akár közjegyzőhöz is fordulhatunk, aki segítségünkre lesz abban, hogy megkezdődjön a biztosító részéről a kártérítés.

 

Ha kérdésed van még a biztosítások terén és érdekel a jelenlegi ingatlanpiaci helyzet, ill. ha csak lakáskiadásban, vagy vásárlásban gondolkodsz, keresd a fiatalos, energikus csapatunkat ide kattintva. Készségesen állunk rendelkezésedre!

Ha pedig nem szeretnél lemaradni a mindig aktuális, érdekes híreinkről, akkor keress minket Facebook és Instagram oldalunkon is!

 

Képek forrása: profitline.hu, ocdn.eu, firstsecuritycompany.com i2.wp.com