Az ingatlanpiaccal kapcsolatos hírek és információk könnyen összezavarhatják az embert. Egyik nap azt halljuk, hogy a kamatok emelkednek és a lakáspiac óriási bajban van. Másnap pedig azzal szembesülünk, hogy a hitelprogramok száma növekedésnek indult, ezáltal új ajtók nyílnak meg a vásárlóknak.

A valóság az, hogy a legtöbb ingatlannal kapcsolatos változás helyi szinten zajlik. Ha például Ohióban történik valami, az nem sok hatással van Új-Mexikó piacára.

Éppen ezért különösen fontos, hogy megértsük és tudjuk, hogy milyen tényezők befolyásolják a változásokat. Az alábbiakban ismertetjük azt az öt kulcsfontosságú elemet, amelyek meghatározzák a helyi ingatlanpiacokat.

 

 

  • Demográfia. Mint említettük, minden lakáspiac egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek a sajátosságok gyakran meghatározzák azt, hogy mennyire erős vagy gyenge az adott ingatlanpiac. Sok ilyen jellemző definiálható demográfiai formában. A vizsgált adatok igen széleskörűek lehetnek, hiszen figyelembe vehetjük a munkanélküliséget, a bűnözés arányát, vagy az átlagos háztartások jövedelmét is. Annak érdekében, hogy a lehető legpontosabb képet kapjuk a piacról, érdemes minél több tényt tanulmányoznunk. Ha csak egy ismertetőjegyre támaszkodunk, félő, hogy félrevezető képet kapunk a területről. A demográfiai információkat megtalálhatjuk a helyi város weboldalán, így könnyedén képet kapunk az adott település bűnözéseinek számáról, a munkanélküliség arányáról, a környék iskoláiról, emellett még az új lakhatási engedélyeket is fellelhetjük ott.

 

  • Leltár. Fontos megjegyezni, hogy az ingatlan nemcsak a kínálat, de a kereslet alapja is. Ha nagyobb a felhozatal, akkor a vásárlók kedvezőbb helyzetben vannak, hiszen kedvükre válogathatnak az ajánlatok közül, nyugodtan kiválaszthatják a számukra ideális ingatlant. Az egyre több eladásra szánt lakás befolyásolja a vásárlók későbbi vételi szándékát, hiszen ha a tulajdonos nem fogadja el az ajánlatukat, akkor sem esnek kétségbe, keresnek másikat, jutányosabb áron. Bármilyen döntés meghozatala előtt érdemes időt szánni arra, hogy felkeressük az ingatlanirodákat, ahol teljes körű tájékoztatást kapunk az aktuális leltárról, ill. az elmúlt tizenkét hónapban bekövetkezett változásokról.

 

 

  • Ingatlan árverése / rövidre eladás. Az elmúlt öt év során nagymértékben csökkent az ingatlanárverések száma. Egy vagy több árverésre bocsájtott lakás nagyban befolyásolja a helyi ingatlanpiac helyzetét. Ha elkel egy jelzáloggal megterhelt ingatlan, az okvetlenül hatással van minden más lakás értékesítésének helyzetére, vagy újrafinanszírozására. A jelenlegi lakások elárverezésének statisztikai adatait megtaláljuk a helyi önkormányzaton. Mindig nézzük meg az elmúlt hat hónapban bekövetkezett ezzel kapcsolatos változásokat, valamint a számadatokat is. Szintén jó ötlet ennek kapcsán kikérni egy ingatlanügynök véleményét. ·

 

  • Átlagos napok száma az ingatlanpiacon. Ennek a mutatónak a segítségével árnyaltabb képet kapunk a múltban történt, ingatlanpiacon végbement változásokról. A vizsgálat során bármilyen információt is kapjunk, nem szabad elfelejtenünk, hogy ez semmilyen hatással sincs a jövőre nézve. Példának okáért, ha alacsony volt az elmúlt évben az értékesítési volumen, az nem befolyásolja majd azt, hogy milyen lesz a következőben. Mindenekelőtt egy eladásra kínált lakásnak a piacon töltött napjainak számát érdemes megfigyelnünk. Ez azt mutatja meg, hogy mielőtt a lakás elkelt, mennyi ideig volt a készleten. Igaz, ennek egy részét befolyásolja a hitelezés jelenlegi állapota, de leginkább a vevői igények. Ha az ingatlan meghirdetése és az eladása között viszonylag kevés nap telik el, az arra utal, hogy lényegesen nagyobb a vételi szándék, mint a piacon lévő lakások száma. Ha több ideig tart vevőt találni, az azt jelzi, hogy jelentősen megnőtt a kínálat, hiszen a vásárlók jobban válogathatnak, több eladó ingatlant tudnak megnézni, mielőtt a vásárlás mellett döntenek. ·

 

 

  • Ár. Ez az a tényező, ami jellemzően a legfontosabb minden ingatlanpiacon. Az egyszerűség kedvéért, ha az árak emelkednek, a piac kívánatosabb, vonzóbb lesz. Abban az esetben, ha az árak csökkennek, akkor az eladók felhagyják a lakás eladását. Az árkorrekciók vizsgálata során a lehető legtöbb adatot kell megfigyelni. Nem ritka, hogy egy vagy két csúcsértékesítés teljesen megváltoztatja az átlagos eladási árat. Ezért megbízhatóbb, ha az árbevételek mediánját vagy az átlagárát vesszük. Ezekkel a módszerekkel ki tudjuk szűrni a legalacsonyabb és a legmagasabb értéket, ezáltal pedig egy reálisabb képet kapunk az ingatlanpiac helyzetéről.

 

Ha szeretnéd tudni, hogy jelenleg milyen helyzetű a helyi lakáspiac, akkor nincs más dolgod, mint egy kis kutatást végezni úgy, hogy figyelembe veszed a fent említett öt tényezőt. Ezek segítségével biztosak vagyunk benne, hogy egy reális információkat fogsz kapni az ingatlanpiac mostani státuszáról, erősségének mértékéről.

Ebben akár mi is tudunk segíteni Neked, vagy ha konkrétabb terved van ingatlanbefektetés, ingatlanértékesítés vagy -felújítás kapcsán, vedd fel velünk bátran a kapcsolatot ide kattintva, fiatalos csapatunk készséggel áll rendelkezésedre.

Ha pedig napi szinten szeretnéd követni a hazai ingatlanpiac változásait, látogass el Facebook és Instagram oldalainkra!

 

Képek forrása:  glaciermedia.ca, assets.kompas.com, housing.com, holbornassets.com