Napjainkban az ingatlanpiac tele van kiadó lakásokkal, házakkal, ennek tükrében pedig a potenciális bérlők kényelmesen válogathatnak kedvükre az ajánlatok között. Ha téged is már számos érdeklődő keresett fel, ám mégsem sikerült kiadnod az ingatlanod, érdemes utánajárni, hogy vajon mi lehet az oka.

Hidd el, nem csupán szerencse kérdése, hogy rátalálj a leendő bérlőidre! Van néhány olyan elintézendő feladat, amelyek abban segítenek téged, hogy vonzóbbnak találják a lakásodat. Ezekre érdemes kellő gondot és figyelmet fordítani, mert megtérül, meglátod!

Mindenekelőtt érdemes komoly figyelmet fordítani az ingatlan első benyomására, hiszen a jövendőbeli bérlőket elriaszthatja a lakás nem megfelelő állapota. Fontos, hogy ne nyújtson hanyag, piszkos, rendezetlen hatást, mert a tulaj mindig egyfajta tükre a kiadandó ingatlannak. Éppen ezért elengedhetetlen az érdeklődők előtt a jó impulzus keltése. Ha otthonos, szépen berendezett, tiszta lakás fogadja őket, akkor az-az érzésük támad, hogy a tulaj egy ideális állapotban levő ingatlant kínál számukra. Mindent összevetve azt a következtetést vonják le, hogy a tulajdonos megbízható, ebből kifolyólag bármilyen probléma esetén nyugodtan felkereshetik őt a jövőben, hiszen a rendezett otthona ezt az érzést sugallja. Ennél fogva a leendő bérlők sokkal jobban megőrzik majd azt a kifogástalan állapotot, ahogyan kivették az ingatlant.

 

Hogy mik ezek a feladatok? Alább összegyűjtöttem az öt legfontosabb teendőt, amik pár lépéssel közelebb visznek a lakásod minél előbbi kiadásához.

  • Szakszerű takarítás: Nagy különbség van a néhány órás portörlés, valamint az ingatlan szakszerű kitakarítása között. A lakásod professzionális megtisztítása az egyik legfontosabb feladat! Nem elegendő egyszerűen letörölni a szekrényeket, ki kell porolni a szőnyegeket, meg kell tisztítani az ablakokat, valamint ki kell gőzölni a függönyöket is. Az otthonod legkényesebb pontjai – már ami a higiéniát és a tisztaságot illeti – a konyha és a fürdőszoba. Érdemes ezekre a helyiségekre kellő időt szánni, a hűtőt és a tűzhelyet, valamint a csempéket a zsírcseppektől megszabadítani. A kád, a zuhanytálca vízkövének eltávolítása mellett, ezek szakszerű fehérítésére is ügyeljünk. Ha az ingatlanunk tiszta, kellemes illatot áraszt, akkor pozitív hatással bír. A lakásunk ilyen fajta kitakarítása megér minden időt és pénzt.

 

  • Festés: Jó néhány tulajdonos – aki szeretné kiadni az ingatlanát – úgy gondolja, hogy a lakás falai megfelelőek, elég jó állapotban vannak. Még annak ellenére is érdemes egy tisztasági festést végezni, ha első ránézésre nincs velük különösebb teendő. A falak újrafestése nem kerül hatalmas összegbe, mégis az érdeklődők számára fontos tényezőként hat. Ha egy lakásban a semleges színek dominálnak, nem kell új színekkel kísérletezni: elég csak még egy réteget felvinni a falakra, s ezzel máris frissebb, tisztább otthont érünk el.

  • Selejtezés: A bérlakást nem ajánlatos a saját tárolóeszközünknek tekinteni. Amikor ki szeretnénk adni az ingatlanunkat, javasolt a felhalmozódott elemektől megszabadítani azt, hiszen a zsúfoltság rossz benyomást kelt. Elengedhetetlen, hogy a lakásunk elég tárhellyel rendelkezzen, éppen ezért a padlásról, garázsról és az alagsorról sem szabad megfeledkeznünk! Tény, ezek nem triviális helyiségek, ezért sokan csak a lakás enteriőrjével foglalkoznak. Ideje megválni azoktól a nagyméretű, feleslegessé vált tárgyaktól, amelyek például az alagsorban kaptak helyet. Ez csak néhány órát vesz igénybe, mégis egy üres garázs, vagy alaksor emeli a bérleti díj értékét, emellett friss megjelenést sugároz az otthonunknak.

  • Külső tér rendben tartása: A kert, az udvar, az erkély az évszaknak megfelelően mindig legyen rendezett! Érdemes ősszel a leveleket összeszedni, télen a havat elseperni a járdán. Ha van háziállat, tanácsos a játékait egy kosárba rakni. Ne felejtsük el a füvet, a bokrokat levágni, karbantartani, ugyanis ez az első benyomás, amelyet a bérlők az ingatlanról szereznek. Ajánlott a lépcsőkre, vagy az erkélyre néhány cserepes virágot beszerezni, ebből adódóan otthonosabb megjelenést adhatunk az ingatlanunknak.

  • Közművek átírása: A lakásbérléssel együtt jár az egyik legfontosabb adminisztrációs kötelezettség, a közművek szabályos átírása is. Ennek eredményeképp elkerülhető, hogy az előző tulajdonos, vagy lakók esetleges fennmaradó számláit az új bérlőknek kelljen kifizetniük. Ez a legutolsó teendő, amit még el kell végeznünk, mielőtt kiadjuk otthonunkat. A közüzemi szolgáltatók – kivéve a vízműveket – 15 napot hagynak az új fogyasztó bejelentésére, amelyet nemcsak postai úton, hanem személyesen is megtehetünk. Ezt az egyszerű feladatot néhány társaságnál már telefonon is elintézhetjük, ezzel pedig egyszerűen és viszonylag gyorsan kiküszöbölhetjük a későbbi problémákat.

Ezek a kis tevékenységek – nem is gondolnánk – hogy milyen nagy hatással bírnak. Érdemes energiát fordítani rájuk, hiszen sok múlhat rajtuk. Mielőtt kiadnánk az ingatlanunkat, gondoljuk végig, hogy megtettünk-e mindent annak érdekében, hogy a lehető legjobb benyomást keltsük a leendő albérlőinkben.

Ha lelkes csapatunk segíthet Neked ingatlanod kiadásában vagy akár ingatlanbefektetés vagy -felújítás érdekel itt bármikor elérsz minket. 

Ha napi szinten követnéd a fővárosi ingatlanpiac híreit, kövess minket Facebookon vagy Instagramon.

 

 

A cikk felhasznált források: ingatlankiadasokosan.hu, corefacilitiesgroup.co.uk, genesispropainting.com, blog.wild-butterfly.com, hazunk-blog.webnode.hu, trendspotinc.com, magyaridok.hu, otpip.hu, janicsakugyvediroda.hu