A mai cikk egyben hiánypótló cikk is lesz, mivel hosszas kutakodás után is csak elvétve találtunk írást arról magyar nyelven, hogy hogyan készüljünk fel egy esetleges következő ingatlanpiaci válságra. A mondás úgy tartja nem az a kérdés lesz-e válság, hanem hogy mikor. Lássuk mit tehetünk!

 

Sok esetben nehéz lehet elismernünk egy esetleges következő válság lehetőségét mivel sokszor minket is váratlanul és kellemetlenül érintene. A legjobb azonban elismerni ennek lehetőségét (még ha ezt sokszor nehéz is lenyelni) és felkészülni. Épp ezért, aki előrelátóan gondolkodik, annak javasoljuk az alábbi 5 lépés megtételét még ma.

 

1. Mindig legyen B terved az ingatlannal

Már mielőtt megvennél egy ingatlant és csak ajánlatot tettél érte érdemes azon elgondolkodni, mit tennél ha nem alakulnának szerencsésen a dolgok amikor már tied a lakás. Aki rendszeresen ingatlanba fektet bizonyára már tudja, hogy sok meglepetés érhet az ingatlan megvétele után:

Gondolkodj el azon ha el kéne adni az ingatlant el tudnád-e és hogy a környékeden a többi ingatlan milyen áron mozog, fel tudnád-e venni velük a versenyt a jelenlegi piacon?

Mi lenne a minimum ár amiért eladnád és amiért el tudnád adni?

Ha pedig lakásfelújtást végzel, milyen nem kívánt dolgok történhetnek?

Mennyibe kerülne neked ha hetekkel csúszna a munka? Mit tehetsz hogy ezt elkerüld?

Gondold át ezeket mielőtt ingatlanba fektetnéd a pénzed.

 

2. Olyan ingatlanba fektess amelyet magas haszonnal lehet kiadni

A számok nem hazudnak. Az ingatlanbefektetések világában fontos, hogy mindig hallgass rájuk. Ha azt látod, hogy az ingatlanon minimális hasznod van az túl nagy kockázat a számodra. Rizikózás helyett inkább olyan lakást válasz amit magas áron ki lehet adni, így ínségesebb időkben is haszonnal zárhatod a hónapot. Miért mondjuk ezt?

– könnyen lehet hogy a jövőben kénytelen leszel csökkenteni a kiadási áraid, így bár csökken a hasznod, de nem kerülsz csődközeli állapotba.

– ha üresen áll az ingatlan egy ideig, nem kell rohannod a következő bérlőért aki lehet épp nem a legjobb előélettel bír. A felhalmozott pénzből van időd várni egy jó bérlőre is.

– végül ha több ingatlan van a portfóliódban, ha egy-egy lakás rosszabbul teljesít, csökkented a kockázatot egy-egy magas haszonnal bíró ingatlannal.

 

3. Több forrásból dolgozz

Csak úgy mint az üzlet más területén, nagy kockázatot jelent ha egy forrásból szerzed a bérlőid, vevőid nagy részét. Előfordulhat, hogy egy gyors piaci váltás miatt az az egy forrás hetek alatt eltűnik. Nemrég közöltünk egy cikket hogy használd ki a 21. század nyújtotta lehetőségeket, itt érheted el a cikket.

Ha például nem csak ajánlásokra, ismerősökre építesz, hanem ott vagy a közösségi médián, hirdetsz lapokban és online, ingatlanközvetítőt is alkalmazol és még van pár plakátod is a városban mindjárt nem csak többen fognak tudni rólad de nem érint rosszul ha egy kiesik a sorból.

Ez a diverzifikálás akkor is igaz ha te vásárolsz. Nézz szét minél több helyen, vásárolj a város különböző részen különböző méretű, fajtájú ingatlanokat.

 

Ha nem diverzifikálod a kockázatod az olyan mintha az összes tojásod egy kosárba tennéd.

 

4. Növeld a saját tőkéd

Mit is jelent ez pontosan? Az első pontban felsorolt B terv stratégia mindaddig működőképes, amíg van is lehetőséged meglépni őket. Lehet hogy eladnád a lakást, de vajon el is tudnád? Hosszútávú célod kell hogy legyen a saját tőke felhalmozása az ingatlanok által. Ezt sokféleképpen elérheted, mi most két tippet adunk ehhez:

– fejleszd az ingatlanjaidat. Ezáltal többet fognak érni és drágábban tudod kiadni. Probléma lehet hogy nem tudhatod 5-10 év múlva milyen fejlesztést fog a piac jobban értékelni.

– a másik ésszerű megoldás idő előtt visszafizetni a felvett hiteleket. Elég ha egy plusz hónapnyi díjat beiktatsz minden évben és a 30 éves lakáshitel máris 12 évvel rövidebb lehet. Ez kevésbé tesz függővé ha bármi váratlan érne időközben.

 

5. Tartalékolj

Hiába az utolsó helyen, mégis a leghatásosabb módja a kockázatok elkerülésének. Ha van elég tartalékod nem kell félned egy esetleges csőtöréstől vagy egy felújítástól. Ha bővítenéd a portfóliód marketingre is többet költhetsz és az sem vág földhöz ha épp nincs albérlő. A legnagyobb probléma válság idején mindig a túl kevés tartalék a befektetőknél. Ha van tartalékod nem kell sietned és kivárhatod a válságos időszak végét.

 

Remélem segített mai 5 tippünk hogy biztonságban tuddhasd ingatlanbefektetésed. Ha szeretnél többet megtudni az ingatlanbefektetések világáról, vagy akár konkrét terveid vannak keresd lelkes csapatunkat az alábbi oldalon.

Ha pedig szívesen olvasnál nap mint nap a témában kövess minket megújult Facebook és Instagram oldalainkon!