Nos, most októberben, ahogy rövidülnek a nappalok, hidegebb az időjárás és egyre több időt töltünk szobánkban, lakásunkban az ember hajlamos elkedvetlenedni időnként, már már depresszió közeli állapotba kerülve. Hinnénk vagy sem ennek jelentős összetevője, hogy milyen környezetbe térünk haza egy hosszú nap után.

Ebben a cikkben 5 könnyen megvalósítható faldekorációs ötletet adunk nektek, hogy feldobjátok a lakást, és hogy a komor fehér fal helyett már a látványtól is jobb kedvre derüljetek.   

Mielőtt azonban belefognánk fontos tudni, hogy különböző színekkel és elemekkel más-más hangulatot érhetünk el, így ezt fontos átgondolni előre. Fontos, hogy olyat válasz, ami illik hozzád és a lakókhoz. Ha nem vagy biztos magadban, kérd ki nyugodtan egy-egy ’’jó szemű’’ ismerősöd véleményét.

A másik: nem kell csillagászati összegeket költeni egy stílusos hálószoba, nappali vagy konyhafali dekorációra. Ha körbenézel meglepően olcsó összegekből nagyszerű dolgokat lehet kihozni némi kreativitással.

 

Fesd ki!

A legegyszerűbb dolog ami a legtöbb embernek eszébe jut a fal dekorálásáról nem más mint a festés. A falat ugye mindenki kifesti, azonban az egyszerű fehér falfestés helyett a színek változtatásával meglepő hatásokat érhetünk el.

Alkalmazz olyan színt hálószobádban, nappalidban vagy konyhádban ami jól illik ahhoz az érzéshez ami elfog ha belépsz az adott helyiségbe. A sötét színek például szűkítik a teret, egy kis hálószoba egy igazi kuckóvá válik, míg a fehér szín tágasabb és a tisztaság érzését adja. A pasztell színek, lila, rózsaszín nőies hangulatot árasztanak. A zöld, kék, sárga színek merészebbek, de megéri kísérletezni velük.

 

Az egyik legmeglepőbb hatást a csíkozás váltja ki, mivel ez optikailag nyújtja a teret. Ha alacsony a belmagasság, akkor függőleges irányú csíkokat célszerű használni, míg vízszintes csíkozással egy keskeny szobát ’’tágíthatunk’’.

 

Használhatunk mintás festést is, ebből millióféle variáció létezik. Lehetőleg illeszkedjen a bútorok és a szoba hangulatával.

 

Rajzolj rá!

Miután megvan a falfestés, vagy éppen most nincs rá időd vagy pénzed, itt az egyszerűbb megoldás: pár alak, felirat vagy akár idézet, forma festése vagy tapétázása a faladra. Vehetsz falmatricákat is. Ez sokszor megváltoztatja az egész szoba hangulatát.

Íme néhány példa feliratokra, ezek mostanság egyre trendibbek a minimalizmus jegyében:

Egy másik érdekes ötlet lehet feldobni a falat egy-egy faág vagy virág falra festése, íme néhány szemet gyönyörködtető példa:

Vállalkozó kedvűeknek itt van egy bonyolultabb ötlet, amely az egész világot eljuttatja szobád falára!

 

Mutasd meg!

Ha inkább nem szeretnél már elsőre elköteleződni egy szín, stílus mellett akkor neked ajánljuk a képek, plakátok falra helyezését. Akkor is neked ajánljuk ezeket, ha szereted  festményeket, képeket és azokból egyedi kombinációt kialakítani vagy akár hangulatvilágítással sejtelmessé tenni a belső teret.

Képek és poszterek tekintetében van a legnagyobb választék a piacon, mutatunk néhányat.

Mostanában rendkívüli népszerűségnek örvendenek a vászonra nyomtatott faliképek, ezek általában 1-2 méter nagyságúak és téglalap, négyzet alakúak.

Két modernebb darab:

Ezekből rengeteget találunk a neten és a nagyobb lakberendező boltokban, de egyes cégek magánrendelésre is készítenek pár óra alatt ilyen darabokat.

Ha pedig a retro híve vagy és magával ragad egy-egy romkocsma hangulata, ne habozz átalakítani a lakásod is hasonlóvá. Csupán pár régi poszterre lesz szükség.

Ha azonban nem sikerül, digitális nyomdákban tudsz újranyomtatni ilyeneket.

 

Burkold be!

Figyelem, ehhez már mélyebben a pénztárcád mélyébe kell nyúlni, de a hatás nem marad el. Leggyakrabban a teakfát és antik hatású fát haasználna ilyen célra, amely természetes hatású és időtálló. Egyedi látványt nyújtanak különböző más anyagokkal kombinálva mint az üveg vagy a kő, fém. A fa díszítőelemek általában lemezekből állnak melyek szilikonnal vannak felragasztva. Lássunk néhány példát!

 

Tűnj ki! 

És végül pár egyedi példa melyekkel garantáltan kitűnsz a tömegből és még nem is kell sok energiát befektetned. Személyes kedvencem az alábbi fotótapéta amely az egész falat befedi és nagyobbá varázsolja az egész teret:

Két másik remek ötlet mely az egész falat befedi, az első újságmintás, míg a második több száz fotóból áll össze (ilyeneket akár te is készíthetsz ha van rá időd):

Végül pedig ha egyáltalán nincs ötleted, ezt neked találtuk ki: menj be a legközelebbi boltba és vegyél egy jópofa zuhanyfüggönyt amit fel is tehetsz a falra. Hinnéd vagy sem ez az egyszerű ötlet is feldobja és akár nagyobbá is teszi látszatra a szobádat!

Reméljük tetszenek az ötletek és sikerül feldobnod a szobád falát hogy öröm legyen hazatérni ebben a lehűlő kinti időben. Kövesd további tippeinket új Instagram oldalunkon: @penatesinvest, továbbá ha segítségre van szükséged lakberendezés, vagy akár ingatlanvásárlás, -eladás, és -befektetés területen, vedd fel velünk a kapcsolatot ide kattintva. 

 

*a cikkben található képek a lakberinfo.hu, merciancsadekor.cafeblog.hu, a White Wall War és Eliot Cohen által készültek.