Sokak álma egy belvárosi lakás a nyüzsgő főváros felett zöld növényekkel borítva ahol kényelmes otthonra találhat akár egy család is. Habár a belvárost korábban sokan zsúfoltnak vagy lepusztultnak titulálták és igyekeztek a kertvárosi övezetbe vagy a budai oldalra költözni az ingatlant vásárlók, ez az álom ma már akár meg is valósulhat.

 

Egy élhetőbb belváros

A 2000-es évek eleje óta a pesti belváros (főleg az V. kerület) fokozatosan átalakult és megújult. Elég csak megemlíteni a felújított Erzsébet teret, amely mára a lüktető belváros legnagyobb zöldterülete lett az egykori autóbusz pályaudvarból átalakítva vagy a Szabadság teret ahol 2003-ban mélygarázst építettek és parkot hoztak létre játszótérrel.

 

Kialakuló luxuspiac Budapest belvárosában

Miközben élhetőbbé vált Budapest központi területe a gazdasági folyamatok is éreztetik hatásukat az ingatlanpiacon. Általános szabály hogy minél jobban bekapcsolódik egy nagyváros a globális gazdasági folyamatokba, annál inkább megjelenik az igény a luxusingatlanok iránt. A főváros most érett meg arra, hogy érdemes már fejlesztőként luxusprojektet kezdeni, amely már nyugat-európai szintű elvárásoknak is megfelel. Ezeket az ingatlanokat szívesen veszik és bérlik a külföldi cégek felső vezetői, hisz jóval többet nyújtanak egyszerű lakásnál: többnyire portaszolgálat, esetenként panoráma és felújított belső tér. Ezen lakások havi bérleti díja eléri akár az 1000 eurót, amely átlagembernek túlzó összeg lehet, de itt nem számít kiugrónak.

Eközben azonban a belvárosban elfogytak a szabad telkek, ilyen fejlesztést szinte alig találni az V., VI. és VII. kerületekben. A városközpont beépítettsége erősödik, így habár fejlesztésre van igény, de a kivitelezőknek nem egyszerű helyszínt találni. Az itteni lakásoknál nincs túlkínálat, sokszor kompromisszumot kell kötni a jó elhelyezkedés és a lakás minősége között. A luxusbefektetők és bérlők viszont a legjobbat keresik, így egy-egy jobb lakás ára az egekbe is szökhet.

 

A növekvő turizmus szerepe

A hosszú évek óta növekvő fővárosi turizmus tovább hajtja a belvárosi ingatlanárakat. Az Airbnb 2015-ben hozta a nagy kiugrást, jelenleg már több mint 5000 lakás elérhető Budapesten, az oldalon ez azonban még mindig elmarad sok hasonlóan nagyszámú turistát fogadó európai városok mögött (London 30 ezer, Párizs 35 ezer, Berlin 8 ezer, Firenze 7 ezer).

A turistáknak kiadott lakások jóval több hasznot hozhat, igaz több idő- és pénzbefektetést is igényel. Egyre több cég viszont vállalja, hogy leveszi a kiadással járó terheket a tulajdonos válláról. Egészen biztos, hogy a jövőben még több Airbnb-s lakás lesz kiadó, erre azonban lesz is kereslet habár arról vita folyik hogy szüksége van-e erre a belvárosnak a jövőben.

 

Megtérülő befektetés a növekvő ingatlanárak mellett is

Habár az egész országban növekedtek a lakásárak a 2014-es mélypont óta, a növekedés erősen eltérhet bizonyos régiók között. Budapesten a négyzetméter árak az utóbbi három évben sok helyen akár 40-50%-t is növekedtek, ahogy a lenti grafikonon is látható – ez azonban kerületenként is változó képet mutat. A legnagyobb növekedés egyértelműen az V., VI. és VII. kerületekben történt. A legelső a mélyponthoz képest 80%-os, a VI. kerület 82%-os, míg a VI. kerület 73%-os drágulást mutat 2014 előtthöz képest.

Ez azt jelenti, hogy aki a mélyponton vett lakást azóta csak a lakásár emelkedéséből éves szinten 20-22 százalékos hozamot érhetett el az utóbbi 3 évben, tehát akár meg is duplázhatta az befektetésre szánt összeget. A tendencia pedig azt mutatja, hogy a drágulás nem mérséklődött tavaly hanem tovább fokozódott, a VII. kerületben a 2015-2016-os évben elérte a 35%-ot.

Forrás: Ingatlannet.hu

A kereslet növekedése miatt tehát hiába nőnek az árak még mindig megéri egy belvárosi ingatlanbefektetés. A kiadások magasak lehetnek, de a haszon is százalékban kétszámjegyű lehet. Az árazást nehezíti a kevés példa, hisz ha eladó vagy kiadóvá válik egy lakás az szinte azonnal elkel. A vásárlás költségén felül az ügyvédi díjjal, berendezéssel, illetékkel és az amortizációval is számolni kell. Ugyanakkor egy-egy luxusingatlanhoz nem árt egy hozzáértő céget is igénybe venni a megfelelő vevő megtalálásához. Ezeken túl azonban bérbeadással még mindig jelentős éves haszon érhető el.

 

 

A jelenlegi folyamatok tehát azt mutatják, hogy megéri belvárosi ingatlanba fektetni, és a jövőben is átlag feletti hozamokat lehet elérni míg növekszik a turizmus és az Airbnb lakások száma, azok éjszakánkénti ára pedig nem éri el a szállodák árait. Ezek mellett a további években sem várható, hogy a belvárosban tömegével jelenjenek meg új lakások kielégítve a növekvő keresletet.

Szeretnéd felújítani vagy eladni ingatlanodat?

Vagy éppen vásárolnál?

Szeretnéd kihasználni a kedvező ingatlanpiaci helyzetet és elérni akár 30%-os extra hasznot ingatlanbefektetés által?

Esetleg üzlethelyiséggel kapcsoladban keresnél minket?

Kattints az alábbi gombra és munkatársaink készségesenek segítenek neked: